Ilyennek látják az idei tavaszt a gazdák - országos pillanatkép

Agrárszektor
Az járt jól, aki a február végi fagyokat kihasználta, és kiszórta a szilárd műtrágyát az őszi vetésekre. Most az ország nagy része tehetetlenül áll, és várja, hogy elvonuljon a következő front. A kalászosok egy részén már biztosan késve érkezik az első fejtrágya. Viszont a növények kondíciója - néhány kivételtől eltekintve - megdöbbentően jó.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

"Kiszórtuk a szilárd műtrágyát két-három hete, amikor fagyos volt a föld. Most folyékony nitrogént szórunk a búzára és repcére. Aztán téliesíthetem megint a permetezőt, mert elég biztosnak látszik a mínusz 5 fokos hideg"

 - hangzik el Békés megyében. Valóban, egész jövő héten ilyen hideget jósol a meteorológia az éjszakákra. A gazdaságokban a gépek átvizsgálásával, beüzemelésével töltik a kényszerű szabadidőt, amit a talaj kiengedése és a csapadékos időjárás hozott. A legtöbb helyen túl nedves a föld ahhoz, hogy károsítás nélkül elmenjen rajta a munkagép. Békés megyébe viszonylag kevés csapadék érkezett, akár már el is indulhattak volna a munkagépek, ha tegnap nem esik 10 mm eső. A térség a pocokinvázióiról híres, az idén is jelen voltak a rágcsálók a táblákban, de azért katasztrófáról szó sincs. Az elmúlt években ebben a száraz országrészben a korai búzák jöttek be. Ez sokakat arra tüzelt, hogy már szeptemberben elvessék a normál fajtabúzát. "Most ezeket a vetéseket látom a legcsúnyábbnak. Túl nagyra nőttek az enyhe télben, van ahol már az egy-két nóduszt is elérik. Ezeket rosszul érintette a télvégi fagy" - meséli benyomását a gyulai gazda. Egyébként a növények egészségi állapotát jónak ítéli.


Hajdú-Biharban viszont van némi belvíz, de Váncsodon csak a vetések 3%-át érinti. A többi részen akár dolgozni is lehetne a földeken. "Amit szerettünk volna elvégezni, az megtörtént február utolsó fagyos napjaiban: kint van a szilárd fejtrágya az őszi vetésen. A kalászosok állapota jó, azt a kevés repcét, amit láttam a környéken, szintén jónak mondanám" - összegez a gazdaság vezetője. Legközelebb a napraforgó és kukorica vetése jön április 10. tájékán, addigra biztosan alkalmas lesz a föld a magágy-készítésre.

"Gyúrjuk a sarat, de muszáj menni, már látom, hogy a búza 10 százalékán nem lesz idejében kint az első fejtrágya"

- ez már Bács-Kiskun megyében hangzik el. "Megint jön az eső és a lehűlés. A repcét még le tudtuk szórni műtrágyával, most jönne az árpa fejtrágyázása is, de a terület 10-20%-a belvízalatt áll. Működnek a szivattyúk, pedig nyáron de kellene ez a víz…" - sóhajt fel az ágazatvezető. Hercegszántón a kalászsosok gyomirtására már ősszel sor került, így a következő teendő már csak a kapások talaj-előkészítése lesz. Növény-egészségügyi gondok itt sincsenek. Volt egy kis pocokkár, de az ölyv- és a rókaállomány is nagy, elintézik természetes úton a kérdést.

Forrás: MTI, Oláh Tibor

"20 mm esőt kaptunk tegnap, és most is mondanak csapadékot. Eddig csak a búza és az árpa fejtrágyázásán vagyok túl. Gyomirtás csak később lesz. Április negyedikére tervezem a napraforgó elvetését, amint a föld engedi, megkezdem hozzá a talaj-előkészítést" - hangzik el Csongrád megyében, Makón. Heves megyében is megtörtént az első műtrágyázás, a két héttel ezelőtti fagy adott rá esélyt. Most, hogy kiengedett a föld, nagyon nedves, de belvíz szerencsére nincs. "A napraforgóvetést áprilisi közepére szoktuk tenni, addigra szerintem sikerülni is fog" - meséli terveit a nagyfügedi gazda, hozzátéve, hogy az őszi vetések állapota kifejezetten jó.

Zala megyében meglepően szikkadt a föld. Pákán még most is szórják a műtrágyát a búzára. Nagy a gazdaság, 2000 hektáros, van teendő bőven.

"És mi lesz, ha ezzel végeznek?" "Iszunk egy jó kis rozét…"

- mosolyodik el a gazda, tudván, hogy húsvét után várja csak a következő munka. Ősszel megvolt a kalászosok gyomirtása, a vetések növény-egészségügyi állapota is kiváló most. Ha felszárad a talaj, a napraforgó és kukorica vetéséhez fogják előkészíteni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?