Itt a nagy bejelentés: újra lesz magyar morfingyár

agrarszektor.hu
Új morfingyár építésébe kezd a hazai máktermeltetés területén meghatározó Neriva Pharma Kft. Abaújszántón - tudta meg az agrárszektor.hu. A gyár a 2013-ban leállított tiszavasvári Alkaloida üzem szerepét veszi át, és lehetővé teszi, hogy az ipari mák hazai termőterülete ismét 10 ezer hektár fölé emelkedjen - mondta el lapunknak a cég ügyvezető igazgatója, Szalka János. A beruházás összértéke meghaladja az 5 milliárd forintot, az üzem éves kapacitása pedig 15 ezer tonna máktok feldolgozását teszi majd lehetővé. A Neriva Pharma Kft. saját őszi és tavaszi mákfajták kifejlesztésén is dolgozik, stratégiai terveink között szerepel egy növénynemesítő állomás létrehozása Magyarországon.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az ipari mák termelése több évtizedes hagyománnyal rendelkezik Magyarországon. Kezdetektől fogva az egyik legjövedelmezőbb növénykultúra volt, és azon kevés ipari növény egyike, amelyet teljes vertikumában termeltek Magyarországon. A vetőmag előállításától a morfingyártásig tartó technológiai folyamat egészen 2013-ig zavartalanul működött, amikor is a tiszavasvári Alkaloida Vegyészeti Gyár Zrt. bejelentette, hogy kivonul a hazai morfingyártásból. A vállalat többek között azzal indokolta lépését, hogy az üzemben alkalmazott technológiával a morfingyártás már régóta veszteséges volt. Miután a cég a továbbiakban nem kötött termeltetési szerződést a máktermelőkkel, veszélybe került a 10-12 ezer hektáros hazai ipari mák vetésterület is.

A Máktermelők Országos Szövetségének elnöke (Mákszövetség), Isztin Ferenc az agrárszektor.hu-nak elmondta, hogy tagjaik az Alkalodia Zrt. kivonulása után a Mákszövetség támogatásával és új piacok keresésével mintegy háromezer hektáron folytatták tovább a termelést. Jelenlegi termeltető partnerünk a Neriva Pharma Kft., amelyen keresztül a máktokot exportpiacokon értékesítik - tette hozzá. A Neriva Pharma Kft-t a máktermelés területén többéves tapasztalattal bíró szakemberek alapították tavaly februárban, a cég árbevétele tavaly októberben már elérte az 1 milliárd forintot.

A több lábon állás létfontosságú a vállalat számára, ezért a már működő máktermeltetés mellett a gyógyszeralapanyag-gyártás is szerepel a stratégiai terveik között. Jelenleg egy magyarországi morfingyár létrehozását készítik elő Abaújszántón, amelynek építése hamarosan meg is kezdődhet - tudtuk meg Szalka Jánostól, a Neriva Pharma Kft. ügyvezető igazgatójától. A extrakciós üzem kémiai-technológiai kivitelezési terveinek elkészítése, illetve hatósági engedélyezési eljárása folyamatban van. A beruházás összértéke meghaladja az 5 milliárd forintot, az üzem éves kapacitása 15 ezer tonna máktok feldolgozását teszi majd lehetővé.

A vállalat számára a következő stratégiai fontosságú lépés saját mákfajták kifejlesztése lesz. Ennek érdekében már évekkel ezelőtt felvettük a kapcsolatot magyar, szlovák és osztrák nemesítőházakkal. Terveink között szerepel egy növénynemesítő állomás létrehozása Magyarországon - mondta el Szalka János. A nemesítés során szeretnénk elérni, hogy a Neriva Pharma saját őszi és tavaszi fajtákkal is rendelkezzen - tette hozzá.

A Mákszövetség termelői és a Neriva Pharma Kft. közötti együttműködés célja, hogy Magyarországon ismét 10 ezer hektár fölé emelkedjen az ipari mák termőterülete, és újra hazai gyárban kerüljön feldolgozásra az itt megtermelt alapanyag - hangsúlyozza Isztin Ferenc. Jelenleg több alternatív piacon értékesítik a hazai termést, 2016-ban már hatezer hektáros termőterület piaca biztosított. "Remélhetőleg az idei évben tovább bővül a termelői kör és a termőterület, a Mákszövetség továbbra is minden támogatást megad a termelőknek, a Neriva Pharma pedig kész az általa integrált termelői kör bővítésére - tette hozzá az érdekvédelmi szervezet vezetője.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?