Itt az új hibrid, amellyel olcsóbb lehet az üzemanyag

agrarszektor.hu
Új kukoricahibridet nemesítettek kifejezetten etanol gyártásához. Az új fajta csökkentheti a bioüzemanyag készítés költségeit és környezeti terhelését, de takarmányként és élelmezési céllal is felhasználható.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A kukorica a bioetanol gyártásának egyik fő alapanyaga, a környezet védelme szempontjából kulcsfontosságú, hogy előállítása és feldolgozása hatékony legyen. A Syngenta új, Enogen néven forgalmazott kukorica fajtájában a keményítő lebontásához szükséges alfa-amiláz enzim közvetlenül a termésben található, így gyorsabbá válhat az a fermentációt, amelynek révén üzemanyag készül a kukoricából. Megfelelő termesztési és keverési arány esetén az etanolt gyártó üzemeknek a korábbi gyakorlattal ellentétben már nem lesz szükségük arra, hogy külön a kukoricához adagolják az alfa-amilázt a feldolgozás során.

A cég tájékoztatása szerint az Egyesült Államok ötödik legnagyobb etanolgyártója, a Tharaldson már jelezte: megkezdi az Enogen felhasználását, és további cégek is érdeklődnek a fejlesztés iránt. A Syngenta számításai szerint az új fajta segítségével mintegy 20 százalékkal csökkenthető az előállítás szén-dioxid lábnyoma, ugyanakkor az Enogen a vízfelhasználást 6, az áramfogyasztást 3 százalékkal mérsékelheti. A Syngenta kifejezetten etanolgyártásra ajánlja az új fajtát, amely egyébként tökéletesen megfelel takarmányként és élelmiszercélú felhasználásra is, mindössze a cukortartalma magasabb, mint más változatoké.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03