Jelentősen emelkedtek a termőföld árak az idei évben

agrarszektor.hu
Az FHB termőföldindexe 11 százalékos áremelkedést jelez 2012-ben. A tavalyi 202,3-ról 224-re emelkedett az index első félévi értéke.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az FHB közleménye szerint 2012 első féléve az uniós csatlakozás óta a legnagyobb mértékű drágulást hozta, melynek fő okaként a kiemelkedően jó 2011-es mezőgazdasági évet jelölték meg, illetve a közeljövőben változó szabályozás is jelentősen ösztönözte a keresletet. A forgalmat vizsgálva megállapították, hogy a bár a válság előtt is kiemelkedő volt Európában a magyarországi földforgalom aránya, az elmúlt évben a forgási sebesség a visszaeső lakáspiaccal összevethetővé vált.

Közleményében az FHB emlékeztet: a földpiac meghatározó eseménye volt, hogy 2010. december 20-án az Európai Bizottság engedélyezte Magyarországnak a termőföld-vásárlási moratórium meghosszabbítását 2014. április 30-ig, a kormány pedig 2012-ben meghirdetette a Darányi Ignác tervet, a Nemzeti Vidékstratégia végrehajtási programját. A földpályázatok terén is aktívabbá vált az állam, 65 ezer hektár termőföldet hirdetett meg hasznosításra. A földtulajdon szerkezetére, így a termőföld kereskedelmi forgalmára vonatkozó legmarkánsabb változást az új földtörvény hozhatja.

A FHB értékelése szerint a termőföldárak 2010-es megtorpanása, majd az azt követően megindult árnövekedése esetében szoros összefüggés látható a mezőgazdaság jövedelmezőségével. A mezőgazdasági ágazat szereplői a többletjövedelem egy részét termőföldbe fektetik. A 2010-ben indult növekedésben jelentős szerepet játszhatott a bejelentett újabb földvásárlási moratórium és az ehhez kapcsolódó új jogszabályok elfogadása. Az uniós csatlakozást megelőző eufória óta 2012 eddigi időszaka produkálta a legmagasabb reálár-emelkedést, ráadásul ez emelkedő inflációs környezet mellett történt. Az FHB termőföldindex által áttekintett 12 évben eladott termőföldek parcellamérete trendszerű növekedést mutatott.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02