Jó állapotban várják az aratást a gabonák

agrarszektor.hu
Az őszi vetésű szántóföldi növények majdnem 50 százaléka jó minősítést kapott az év eleji kedvezőtlen időjárás ellenée is. A gabonafélék képviselik a legnagyobb arányt a mezőgazdasági termelésben, és Magyarország még az átlagos években is nagy mennyiséget exportál belőlük.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Kedvezőek Magyarországon a gabonatermesztés kilátásai az idén a kemény január-februári fagyok, valamint az április-májusi hideghullám ellenére - jelentette ki Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Bajai Gabona Partnerség szakmai konferenciáján. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara április 5-i felmérése alapján az őszi vetésű szántóföldi növények 42-48 százaléka jó, 35-40 százaléka közepes és 13-17 százaléka gyenge minősítést kapott.

A mezőgazdasági termelésen belül a gabonafélék képviselik a legnagyobb arányt 26,6 százalékos értékkel. Ezt követik 12,4 százalékos aránnyal az olajos növények. A két szektor a teljes mezőgazdasági termelés közel 40 százalékát adja - mondta Zsigó Róbert.

Magyarország nettó gabonaexportőr, átlagos években nagy mennyiségű exportálható többletet termel. A búzánál az átlagos 4,5-5,5 millió tonnás éves terméshez 2,7-2,9 millió tonnás éves belső felhasználás társul. Az éves átlagos exportálható mennyiség 1,5-2,5 millió tonna. A kukoricánál az átlagos termés 7-9 millió tonna, a belső felhasználás éves szinten 4,7-5 millió tonna. Exportra évente 3-5 millió tonna kerül. Egyéb gabonák esetében az átlagos 2 millió tonna körüli terméshez 1,4-1,5 millió tonnás belső felhasználás és 0,3-0,4 millió tonnás exportálható többlet társul - tájékoztatott az államtitkár.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?