Jövőre is öntözne? - Fizetni kell a felhasznált víz után

agrarszektor.hu
Október elsejétől bizonyos mennyiségek felett díjat kell fizetni az öntözési, illetve más célokat szolgáló mezőgazdasági vízfelhasználás után. Az úgynevezett vízkészletjárulék kiszámításához hatósági tájékoztató készült.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Európai Unió döntése értelmében a tagállamoknak meg kell felelniük az úgynevezett víz keretirányelv előírásainak, miszerint a vízszolgáltatásoknál figyelembe kell venni a költség-visszatérülés elvét, és díjat kell megállapítani a különböző használók felé - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Emiatt Magyarországon meg kellett szüntetni a 2006. január 1. óta életben lévő vízkészletjárulék fizetési mentességet az öntözési, rizstermelési és halgazdasági vízhasználatnál.

Módosított határidő

Egy kormányhatározat alapján a felhasznált vízmennyiséggel arányos díjakat 2016. július 1-től kellett volna bevezetni. Ugyanakkor a NAK közbenjárására a vízkészletjárulék fizetési határidejét sikerült 2016. július 1-ről október 1-re módosítani, ezzel az öntözés esetében további díjmentes évet nyerni.

Ezen felül a díjmentes vízkontingens határokat az EU tagállamain belül a legmagasabbra emelték. Ez azt jelenti, hogy az öntözés esetében 50 000 m3/évet, halgazdálkodásnál és rizstermelésnél 150 000 m3/évet meg nem haladó vízhasználatnál nem kell vízkészletjárulékot fizetni. Valamint a vízkészletjárulék-fizetési mentesség továbbra is fennmarad tartósan vízhiányos időszakban és a többletvizek visszatartásából és tározásából származó vízkészletek után.

Több tényezőtől függ a szorzó

A díjmentes kontingenshatárok, illetve a mentességi határok felett azonban vízkészletjárulékot kell fizetni. A vízkészletjárulék számításához használt képlet szorzója a vízhasználattól (ivó, öntözés, fürdő, energetika, halgazdálkodás stb.), a vízkészlet jellegétől (felszíni, felszín alatti) és a vízkészlet minősítésétől függ. Ugyanakkor e szorzó is 10-20 százalékkal csökkent a jogalkotó által korábban tervezett, 2005-ben érvényes értékhez képest.

A vízkészletjárulék fizetési feltételeinek, valamint számítási metódusának megismeréséhez hatósági tájékoztatót lehet igénybe venni, amely a NAK honlapján is elérhető. A tájékoztatót a NAK és a Belügyminisztérium együttműködésében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság készítette el - közölte az agrárkamara.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 16. 05:58