Károsodtak a gyümölcsösök, de még nem tudni, mennyire

MTI
Érzékelhető kárt okoztak a gyümölcstermésben a tavaszi fagyok, de ennek mértékét majd csak pár hét múlva lehet megbecsülni. Mivel a teljes terméshez a virágok vagy gyümölcskezdemények 20-50 százaléka is elég lehet, még az is elfordulhat, hogy nagyobb veszteség nélkül ússzuk meg a kedvezőtlen időjárást.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Csak egy-két hét múlva lehet jól megbecsülni, mekkora károkat okozott a fagy és a télies időjárás a gyümölcsösökben. A fagyot követő napokban, illetve pár hétben csupán a virágokat és a kisgyümölcsöket ért kár mérhető - áll a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB), valamint az Északkelet-magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (ÉKASZ) közleményében.

Magyarországon a legtöbb gyümölcsfajnál nagyon jó virágzással indult a tavasz, ami kiváló terméskilátásokkal kecsegtetett. A március vége és május közepe között 6-7 alkalommal is bekövetkezett éjszakai fagyok viszont érzékelhető kárt okoztak a termésben.

Kedvezőtlenül hatott a termésre, hogy a virágzás jelentős részében uralkodó hűvös, szeles időjárás miatt elhúzódott a virágzás, és emiatt nagyon eltérőek a gyümölcsméretek még egyetlen fán is. Ennek várható következménye az lesz, hogy a kisebb gyümölcsök lehullnak, így a szokásosnál erősebb lesz a tisztuló hullás.

A most mérhető kár nem egyezik meg a végleges terméskárral, mert a teljes terméshez a virágok vagy gyümölcskezdemények 20-50 százaléka is elég lehet. Amíg a tisztuló hullás be nem fejeződik, a termés nem becsülhető jól, és nem jelezhetők előre a piaci következmények, valamint a fogyasztói árak alakulása.

A fagyhatás, és ezzel a fagykár mértéke nagyon eltérő gyümölcsfajonként és országrészenként is, illetve egy-egy termőtájon belül még mikrokörzetenként is. Az eddigi információkra alapozva csak annyit lehet valószínűsíteni, hogy a termés a legtöbb gyümölcsfajta esetében nem fogja elérni egy közepes, átlagos évét.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?