Máris félmillió aláírás gyűlt össze a vegyszeres szappanoperában

agrarszektor.hu
Félmillióan írták alá mindössze két hónap alatt azt a petíciót, amelyben uniós civil szervezetek - polgári kezdeményezésként - a növényvédő szerekben használt glifozát hatóanyag végleges betiltását követelik az Európai Bizottságtól (EB). Szinte bizonyos, hogy egy év alatt így összegyűlhet az EB-t kötelező cselekvésre késztető egymillió aláírás. Időközben viszont az Európai Vegyianyag Ügynökség (ECHA) hivatalos közleményben jelentette ki, hogy a glifozát hatóanyag semmilyen mértékben sem minősíthető rákkeltőnek.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A szükséges aláírások csaknem fele máris összegyűlt, így sikeres lehet az az európai polgári kezdeményezés (ECI), amely a glifozát hatóanyag teljes betiltását követeli az uniós tagállamokban. Cikkünk írásakor az ügyet támogatók száma megközelítette a 485 ezret, márpedig ha egy éven belül legalább hét tagállam egymillió uniós állampolgára támogatja aláírásával a petíciót, az EU végrehajtó szervének számító EB-nek három hónapon belül döntenie kell arról, hogy az ügy mellé áll, vagy megvétózza azt.

Az EB január 10-én regisztrálta a kezdeményezést, az óra pedig január 25-től ketyeg, vagyis 2018 legelejére kell összegyűjteni a szükséges számú aláírást. A beadványt egyebek mellett a Greenpeace, a Növényvédőszer Akcióhálózat (PAN) és a jobb Európáért küzdő WeMove.EU polgári mozgalom is támogatja.

Az EB honlapján az Európai Unió konzultatív szerveként ismert EGSZB (Európai Gazdasági és Szociális Bizottság) szintén azt javasolja a tagállamoknak, hogy tiltsák be a glifozátot, vizsgálják felül a növényvédő szerek jóváhagyására vonatkozó eljárást, és határozzanak meg az egész EU-ra kiterjedő, kötelező érvényű csökkentési célértékeket a növényvédő szerek használatának tekintetében. Indoklásként azt hozzák fel, hogy a glifozáttartalmú gyomirtó szerek összefüggésbe hozhatók a rák kialakulásával az emberi szervezetben, illetve az ilyen szereknek való kitettség máris az oköszisztémák pusztulásához vezetett.

Korábban úgy tűnt, hogy a petíció kezdeményezői nyitott kapukat döngetnek, bár tavaly nyáron az Európai Bizottság saját hatáskörében eljárva 2017 végéig meghosszabbította a glifozát használati engedélyét. A WHO alá tartozó Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) ugyanakkor már 2015-ben felvette a glifozátot az emberi egészségre veszélyes, feltehetően rákkeltő szerek listájára, így nagyon komoly érvek kellettek a megvédéséhez.

Ezek pedig meg is születtek, mert az Európai Vegyianyag Ügynökség (ECHA) Kockázatértékelési Bizottságának (RAC) március 15-én közzétett értékelésében már az szerepel, hogy "a glifozát hatóanyag semmilyen mértékben sem minősíthető rákkeltőnek". A szakvélemény várhatóan pontot tesz a tudományos vitákra, ugyanakkor nem jelenti a hatóanyag azonnali megújítását, mert erről legkésőbb 6 hónap múlva kell az Európai Bizottságnak döntenie.

A vegyület engedélye a tavalyi év közepén járt le. Bár az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) sem talált bizonyítékot a rákkeltő hatásra, a tagállamok közötti véleményeltérés miatt nem sikerült minősített többséggel megszavazni az újrafelvételt. Az Európai Bizottság az ECHA döntésétől tette függővé a hatóanyag további sorsát. A mostani értékelés szerint a molekula sem a karcinogén 1A (emberen bizonyított), sem az 1B (állatokon bizonyított), sem a 2-es (bizonytalan) kategóriába nem kerülhet. A glifozát tehát nem minősíthető sem karcinogén, sem mutagén, sem reprotoxikus hatásúnak.

A Kockázatértékelési Bizottság ugyanakkor - a jelenlegi besorolással összhangban - "a H318 súlyos szemkárosodást okoz" és "a H411 mérgező a vízi élővilágra, hosszan tartó károsodást okoz" figyelmeztető mondatokra tesz javaslatot. Lényeges, hogy az ECHA értékelése a glifozátsavra mint hatóanyagra vonatkozik. A készítményekben viszont a hatóanyag só formájában, és 100 százaléknál kisebb arányban van jelen, így azok ennél enyhébb besorolást is kaphatnak.

Fellélegezhet a Monsanto?
A glifozát betiltása egyértelműen az amerikai Monsanto biotechnológiai vállalatot érintené a legérzékenyebben, amely az 1970-es években kezdte el árusítani a Roundup márkanevű, glifozát hatóanyagú totális gyomirtó szerét. Az EU-ban vizsgálat alá vont hatóanyag mára 25%-os részesedést szerzett magának a világpiacon. Érdekes helyzet, hogy a növényvédelmi szakemberek és a gazdálkodók többsége a hatékony és gyors megoldást kínáló glifozát mellett áll, mert a segítségével kevesebb menetszám is elegendő a gyomok kiirtásához. A közelmúltban a WeMove.EU polgári mozgalom honlapján a tervezett Bayer-Monsanto egyesülés végrehajtása ellen is felbukkant egy petíció. A 100 ezer szükséges aláírásból itt már bő 71 ezer gyűlt össze. A mozgalom által "szörnyszülöttnek" tartott "BaySanto" létrejötte véleményük szerint katasztrofális következménnyel járna a gazdálkodók, valamint az állat- és növényvilág számára egyaránt.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?