Másfél milliárdnyi KAP támogatást kell visszafizetnünk

agrarszektor.hu
Az Európai Bizottság 5,2 millió euró, vagyis mintegy 1,5 milliárd forintnyi területalapú támogatást követel vissza Magyarországtól a 2006-os és 2007-es igénylési évek kifizetéseiből - írja a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) sajtóirodája.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az uniós döntés alapja, hogy nagy volt a jogosulatlan kifizetések kockázata, mert az előző agrárvezetés ideje alatt nem volt biztosított a hiteles mezőgazdasági parcella azonosító rendszer, ezen kívül hosszú ideig fejlesztések sem történtek a program javítása érdekében.

A közlemény leírja: a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak (MVH) a büntetést több körös tárgyalássorozat után sikerült leszorította az eredeti 2 százalékról az adott években kifizetett - SAPS - keretösszeghez képest 0,55 százalékra.

A legnagyobb összegeket Olaszországnak (48,8 millió euró), az Egyesült Királyságnak (29,8 millió euró), illetve Hollandiának (14,6 millió euró) kell visszafizetne a KAP pénzek nem megfelelő felhasználása miatt.

Az MVH az elmúlt évben a kérelmek pontosabb kitöltése érdekében bevezette a minőségi monitoring rendszert, és a nagyobb felbontású ortofotót. Az intézkedések eredményeként a brüsszeli Bizottság auditja is rendben találta a rendszert a 2010. évi igényléseknél - közölte a minisztérium.

A Bizottság jogosult utólag visszakövetelni a támogatásokat, ha ellenőrzéseik arról tanúskodnak, hogy a tagállami intézkedések nem biztosítják megfelelően az uniós támogatások helyes felhasználását.

 

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?