Megkímélte a téli fagy a gyümölcsösöket

MTI
Jó szezonra számít a legnagyobb Békés megyei gyümölcstermesztő, mivel a téli fagy nem okozott jelentősebb fagykárt az ültetvényeken. A mínusz 18 fokos hideg nyugalmi állapotban érte a fákat, a rügyezés akkor még nem indult meg. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei igazgatósága arról adott hírt, hogy a kisebb helyi gyümölcstermesztők sem jelentettek be fagykárigényt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A megye legnagagyobb gyümölcstermelőjének számító csorvási Hunapfel Kft. egy tömbben lévő, 90 hektáros saját és 70 hektáros integrált területen gazdálkodik, a Medi-Fruct Termelői Értékesítő Szövetkezettel közösen értékesítik a teljes, 160 hektáros terület termését. A gyümölcsök 95 százalékát külföldre exportálják - mondta Pusztai József, a Hunapfel Kft. ügyvezető igazgatója.

Az idén jó szezonra számítanak, mert a téli rendkívüli hideg sem okozott kárt az ültetvényekben, és az agrárkamara is hasonló tapasztalatokról számolt be. A cég aémát tavaly 30 hektáron termelt, az ezer tonna termést Szerbiába és Romániába értékesítették. Idén már csak 23 hektáron termesztenek almát, a teljes területet fagyvédelmi rendszerrel látták el. Az utolsó almaszállítmányt e héten szállítják. Ilyen hamar még sosem adtak túl az almán - közölte Pusztai József.

Cseresznyéjük 30 hektáron terem, a tavalyi 80 tonnás termést főként Romániába, Litvániába, Németországba és Lengyelországba vitték ki. Két és fél hektáron 150 tonna szilva termett, azt részben Németországba exportálták, részben belföldön értékesítették. A maradék területen meggy terem, a tavalyi ezer tonnát főként Litvániába, Lengyelországba és Szerbiába értékesítették, miután korábbi felvevőpiacuk az orosz embargó miatt kiesett.

A 25 állandó munkavállalót foglalkoztató Hunapfel Kft. körülbelül 370 millió forintos árbevétel mellett 24 milliós eredményt ért el 2016-ban, a végleges adatok néhány hét múlva derülnek ki. Pusztai József elmondta, hogy hasonló terméskilátásokat és bevételt tervez idén is. 2015-ben a cég 340 milliós árbevétel mellett 20 millió forintos nyereséget könyvelhetett el. Nyaranta az 1994-ben alakult vállalat több mint ötszáz alkalmi munkavállalót foglalkoztat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?