Melegszik az idő, de újra jön egy markáns hidegfront

agrarszektor.hu
A hétvégén hazánk fölött igen lassan átvonult hidegfront mögött átmenetileg hűvösebb levegő árasztja el a Kárpát-medencét, de a hét elejétől ismét melegedés kezdődik. A 35 fok fölötti forróság nem tér vissza, de a hét közepétől ismét nagy területen melegszik 30 fok fölé a levegő. A kánikulának a hétvégén már menetrendszerűnek tekinthető hidegfront vet véget. Addig meleg, száraz időre van kilátás, ezért továbbra is fennáll a napégés és perzselés veszélye a zöldségeknél, gyümölcsöknél.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A hétvégén, főként pénteken és a szombatról vasárnapra virradó éjszaka országszerte hullott több-kevesebb csapadék. A Tiszántúlon esett a legtöbb, 10-25 milliméter közötti mennyiség, de néhol lokálisan 40 milliméternél is többet mértek. Az ország középső részén és a Dunántúlon viszont jellemzően csak 5 milliméter közötti mennyiség esett, és csak foltokban volt intenzívebb zápor. Így ezeken a területeken csak a talaj legfelső rétege nedvesedett át, és a vasárnapi élénk, a Dunántúlon sokfelé erős szél hamar felszárította a talajt. A nedves időben erőre kapó gombás betegségek főként a Tiszántúlon okoznak gondot, ahol a jelentős mennyiségű csapadék után átmenetileg párásabb a levegő - írja a met.hu.

Az elmúlt két hétben az Alföld jelentős részén hullott az átlagosnál nagyobb mennyiségű csapadék, a talaj azonban a rendkívüli melegben hamar kiszáradt, és a mélyebb rétegekbe csak kevés nedvesség tudott leszivárogni. Hétfőtől a hét végéig országszerte száraz időre kell számítani, és a talaj is tovább szárad majd.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek északon 1100-1150 foknap körül, az ország déli részén pedig 1200-1300 foknap között alakulnak. Nyíregyháza és Kaposvár hőösszegei jóval az átlag fölött, és a tavalyi értékeket is jelentősen meghaladva járnak.

A meteorológiai portál legfrissebb vegetációs index (NDVI) térképén jól látszik, hogy elsősorban az erdővel borított középhegységeinkben, illetve az akáccal, gyümölcsfákkal beültetett területeken nagy a zöldtömeg aránya. Szántóföldi növényeink nagy része már nem zöldell, ezt mutatják az Alföld és a Kisalföld kiterjedt barnás területei a képen. Az NDVI két időlépcső között (8 nap alatt) bekövetkezett változásának térképe szerint országosan már nem jellemző a zöldtömeg növekedése, de foltokban, főként a Dunántúl északi részén megfigyelhetők még területek, ahol nőtt a zöldtömeg nagysága.

A hét első felében országszerte napos, száraz időben lehet végezni a mezőgazdasági munkákat, a napos idő azonban erős UV B sugárzással is jár. Egy-egy zápor, esetleg zivatar legfeljebb a nyugati határszélen alakulhat ki a hét közepén. Csütörtöktől lehet több fátyol- és gomolyfelhőre számítani, de a csapadékot is hozó hidegfront előre láthatóan csak szombaton a nap második felében éri el nyugat felől a Kárpát-medencét, és a jelenlegi számítások szerint vasárnap délre, valamint kelet felé el is hagyja hazánkat. A fronthoz kapcsolódó csapadék mennyisége egyelőre elég bizonytalan, átlagosan 2 és 5 milliméter közötti összeg valószínű.

A hét nagy részében mérsékelt, illetve gyenge marad a légmozgás, így a szélcsendes, száraz időben kedvezőek lesznek a feltételek a permetezéshez. A hétfőn még szeles keleti országrészben is mérséklődik keddtől a szél, és csak szombaton, a hidegfronthoz kötődően támad fel újra, ekkor azonban a Dunántúlon viharos, a keleti országrészben pedig élénk és erős széllökésekre kell számítani.

A hőmérséklet szombatig napról-napra melegszik kissé, és szombaton már 29-34 fok is várható a legmelegebb órákban. A hajnali órákban jellemzően 20 fok alatt marad majd a hőmérséklet, és csak legfeljebb szombaton valószínű ennél melegebb. Vasárnapra a hidegfront mögött több fokkal visszaesik majd a hőmérséklet.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03