Mennyibe kerülhet az őszi vetőmag? - Itt a tájékoztató ár

agrarszektor.hu
Tonnánként 89 600 forintban hirdette meg az őszi kalászos vetőmagokra vonatkozó tájékoztató jellegű árat a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A szervezet előrejelzése szerint az őszi kalászos gabona vetőmagokból megfelelő mennyiség áll rendelkezésre, viszont nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a szükséges mennyiség beszerzését.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A terméktanács törvény az idén is közzétette az őszi kalászosok vetőmagjaira vonatkozó, a piaci körülmények alapján prognosztizált tájékoztató árat. A testület által megállapított nettó 89 600 forintos tonnánkénti ár zsákban, gombaölő-szerrel csávázva, fémzárolva, az eladó telephelyén gépkocsira rakva értendő, nem fix és nem kötött, illetve nem ajánlott ár, a konkrét szerződéses árat a felek maguk határozzák meg - áll a szervezet közleményében.

Nincs szó rögzített árról

A becsült vetőmagár nem jelent árrögzítést, és elsődleges célja orientáló jelleggel a várható piaci árinformáció közreadása - hangsúlyozta Takács Géza, a szervezet elnöke. A tájékoztató ár fontos jelzés a vetőmag-szaporítók felé, hogy készleteiket ne árugabonaként, hanem vetőmagként értékesítsék, biztosítva a gazdálkodók számára szükséges mennyiségű vetőmagkészletet.

Az őszi kalászos tényleges végfelhasználói áráról a vetési szezon végén állnak majd rendelkezésre pontos adatok . Az elmúlt években rendkívül hullámzott a vetőmagok ára: 2009-ben 62 ezer, 2012-ben 115 ezer, 2014-ben 91 ezer, 2015-ben 94 ezer forintot fizettek egy tonnáért.

Időben lépjenek a gazdák

A terméktanácsi tagok adatai alapján az őszi kalászosok vetőmagjaiból nincsenek jelentős ókészletek. Az idei termésnél ez idáig nem jelentkeztek olyan minőségi problémák, amelyek az ellátásra negatív hatást gyakorolnának. Térségi- és fajtahiányok viszont előfordulhatnak, ezért fontos, hogy a gazdálkodók időben rendeljék meg a vetőmagtételeket, és ez a feldolgozás optimális ütemezését is segítené - húzza alá a szervezet közleménye.

Valamennyi kalászosnál tapasztalható, hogy a jelenleg rendkívül alacsony felvásárlási ár kedvezőtlenül befolyásolhatja a termelők likviditását. Ez nem kedvez a fémzárolt vetőmag értékesítésnek és várhatóan magával vonja a vetőmag végfelhasználói árának csökkenését. Előrejelzések szerint viszont az Európában tapasztalható minőségi problémák kedvező elmozdulást eredményezhetnek a malmi búza árában, amely pozitívan befolyásolhatja a vetőmag vásárlási szándékot is. A terméktanács szerint a meghatározó őszi kalászos fajok - őszi búza, őszi árpa, tritikálé - vetőmagjából a várható készletek szakmailag megfelelő szintű felújítási lehetőséget biztosítanak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?