Mérgező vagy nem? - Itt a csoda alma

agrarszektor.hu
Olyan alma forgalmazását engedélyezték a napokban az Egyesült Államokban, amely elfogyasztásakor vagy megsérülésekor nem barnul meg. Az új gyümölcsöt génmanipulációval kísérletezte ki egy kanadai gyümölcstermesztő vállalkozás. Magyarországon továbbra is "zéró tolerancia" van érvényben a geneteikailag módosított szervezetekkel (GMO) szemben, mivel a hivatalos vélemények szerint humánegészégügyi és egyéb hatásuk nem tisztázott.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Elfogadta a közelmúltban az USA Földművelésügyi Minisztériuma (USDA) azt a kérelmet, amelyet az Arctic Granny Smith és Arctic Golden névre keresztelt, nem barnuló almák termesztésére és értékesítésére nyújtott be a kanadai Okanagan Speciality Fruits (OFS) nevű cég. A vállalat olyan új terméket fejlesztett ki, amely az elfogyasztása során nem barnul meg úgy, mint a hagyományos almafajták. Ez azt jelenti, hogy sérüléskor nem képződnek barna foltok a gyümölcshúsban.

A cég a nem barnuló almákat génmanipulációs módszerrel hozta létre. Az új termék leghamarabb 2017-ben kerülhet az amerikai boltok polcaira.  

Az OFS 1996-os alapítása óta küzd a biotechnológia és a modern mezőgazdaság fúziójáért, és úgy tűnik, a lassan két évtizede tartó folyamatos kísérletezés végül meghozta az eredményét. Ugyan több környezetvédelmi szervezet kérte az engedély megsemmisítését, illetve az élelmiszerpiaci szereplők elhatárolódását a szóban forgó almák terjesztésétől, de az USDA hivatalos álláspontja szerint e fajták nem jelentenek környezetvédelmi és egyéb kockázatot. 

Miért nem barnul ez az alma?
Az alma barnulását a polifenol-oxidáz (PPO) nevű enzim okozza. Ha a gyümölcshús sérül - például kettévágjuk, beleharapunk, vagy megütődik -, ez az enzim védekezik a repedéseken, sérüléseken át bejutó kórokozók ellen úgy, hogy lebontja a roncsolódás környékén elhelyezkedő polifenolokat. Ez látványos barnulással jár, ami jelentős esztétikai értékcsökkenést okoz. A barnulás kiküszöbölésére az úgynevezett géncsendesítés módszerét alkalmazták. Ennek előnye, hogy a genetikai kód megváltoztatása nélkül képesek voltak egy adott génszakasz kicserélésére. Az eljárás csökkenti a PPO enzim szintjét, így nem következik be a barnulás. 


Neal Carter,  az OSF alapítója és elnöke a cég legnagyobb mérföldkövének tartja a bejelentést, és reméli, hogy a fogyasztók minél hamarabb megtapasztalják a nem barnuló alma előnyeit. A vállalat az új termék előállításához most a Granny Smith és a Golden elnevezésű almafajtákat használta fel, de a jövőben olyan népszerű fajtákat is szeretnének ilyen új (Arctic) almaként újraértelmezni, mint például a Gala, vagy a Fuji. 

 

Mit állítanak az amerikaiak a nem barnuló almákról?
• A kevés "beavatott" fogyasztó már most imádja ezt az almát - egyszerűen finom, egészséges és most már szép is
• Teljesen biztonságos - veszélytelen az ökoszisztémára
• Mivel esztétikusabb, szélesebb spektrumú lesz a fogyasztása - a barnulás hiánya miatt komolyabb szerepet kap majd a közösségi étkezésekben
• Nem kell költséges antioxidáns kezeléseknek, illetve szulfit-tartalmú kezeléseknek kitenni annak érdekében, hogy megőrizzék az ízléses és friss kinézetű gyümölcshúst
• Az Arctic almák versenyképesebbek lesznek


Itt az angol nyelvű videó a nem barnuló almáról:

 

 

Magyarországon viszont "alkotmányos zéró tolerancia" van érvényben
Az Alkotmány is rögzíti, hogy Magyarországon mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez, amelyet genetikailag módosított élőlényektől (GMO) mentes mezőgazdaságnak kell "elősegítenie". A GMO-kkal szemben tehát nálunk "zéró tolerancia" van érvényben, és Magyarország élharcosa volt annak is, hogy az uniós tagországok saját területükön betilthassák az EU-szinten egyébként engedélyezett GMO-k felhasználását. E tiltás azonban a köztermesztésre vonatkozhat, mivel nem akadályozhatja meg azt, hogy olyan termékek érkezzenek az országba, amelyeket máshol GM-eszközökkel állítottak elő, illetve ilyen alapanyagokat tartalmaznak. Így például a magyar takarmányozásban felhasznált importszója nagy része is génmódosított.

 

 

 

NEKED AJÁNLJUK
Most dől el, mi GMO és mi nem az
Fenntarthatóság

Most dől el, mi GMO és mi nem az

Az EU-ban zajló vita az új géntechnológiák használatáról nyáron tovább folytatódott a Bizottság új tervezetével.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?