Mindenki csodálkozik: újabb rekordot állít be Magyarország

agrarszektor.hu
Történelmi rekordot érhet el az idén a napraforgó betakarított termésmennyisége Magyarországon. Jó lett a búzatermés is és a kukorica is kedvező eredményekkel kecsegtet.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Mintegy 1,8 millió tonna napraforgót takaríthatnak be várhatóan az idén a hazai gazdálkodók - jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. A napraforgót mintegy 630 ezer hektáron kell betakarítani, a munkának valamivel több, mint a felével végeztek már, az átlagtermés hektáronként 3 tonna körül van. Amennyiben a még hátra lévő napraforgó területen is hasonló lesz az átlagtermés, akkor az 1,8 millió tonnát meghaladó összterméssel történelmi rekordot ér el a napraforgó-termés mennyisége. Így az unión belül Magyarország lehet a legnagyobb napraforgó-termelő ország 2016-ban - állapította meg az agrártárca tájékoztatóján Czerván György, a minisztérium államtitkára.


Kukoricából 8 millió tonna teremhet

A kukorica betakarítása éppen megkezdődött, a termést 1 millió 50 ezer hektárról kell betakarítani, a hektáronkénti átlagtermés 7,5 tonna lehet. Ha az időjárás is kedvező lesz, 8 millió tonna takarítható be az idén kukoricából.

Kedvezően alakultak a nyári betakarítású növények terméseredményei, a kalászosoké és a repcéé is. Őszi búzából jelentős, mintegy 5,1 millió tonna termett, de a sok csapadék miatt az étkezési búza aránya csak 40 százalék körül alakult, mindez viszont kedvezett az állattenyésztőknek, mert olcsóbb lett a takarmány.

A mezőgazdaság felfelé húzza a GDP-t

A miniszter szerint a mezőgazdasági eredmények biztatók a GDP és az export alakulása szempontjából is. A gazdasági növekedés egyik motorja a mezőgazdaság, az első negyedévben 7,2 százalékos, a másodikban pedig 13,4 százalékos volt a bővülés az ágazatban. A mezőgazdaság a GDP második negyedévi 2,6 százalékos növekedéséből 0,4 százalékot tett ki.

Nincsenek jó felvásárlási árak
A jó termésmennyiségekhez kedvezőtlen piaci árak párosulnak, mivel az előző évhez képest nemcsak Magyarországon, de az egész világon 10-15 százalékkal csökkent a gabona, illetve az olajos növények felvásárlási ára. Magyarországon a megemelkedett hozamok általában nem tudják kompenzálni az alacsonyabb árakat, így az egy hektárra jutó árbevétel néhány százalékkal alacsonyabb lesz, mint a múlt évben.

A mezőgazdaságban dolgozók száma egy év alatt mintegy 20 ezerrel nőtt, a szektorban így 217 ezren dolgoznak teljes munkaidőben. Fazekas Sándor szerint ez azt jelenti, hogy az agráriumban gyorsabban nőtt a foglalkoztatottság, mint a nemzetgazdaság más területein.A mezőgazdasági kivitelből származó árbevétel éves szinten 8 milliárd euró - mintegy 2400 milliárd forint - körül mozog, és a nemzetgazdasági aktívum jórészét biztosítja.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13