Mindent kidob hatalmas gyárából a milliárdos magyar

agrarszektor.hu
Összesen 140 milliárd forintos beruházás zajlik a pétfürdői Nitrogénművek Zrt.-nél, amely Bige László milliárdos nagybefektető tulajdonában van. A jövő évben befejeződő fejlesztések révén a legnagyobb hazai műtrágyaipari vállalkozásnak számító és regionális vezető szerepre törő műtrágyagyár teljesen átalakul.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Nitrogénművek Zrt., Magyarország legnagyobb műtrágyaipari vállalkozása a 2000-es évek elején került Bige László tulajdonába, majd 2004-ben összességében 140 milliárd forintos beruházás-sorozat kezdődött a cégnél, amelynek révén a Nitrogénművek Zrt. pétfürdői gyára teljes átalakuláson megy keresztül. A 70-es években épült üzemeket modern, hatékony és jóval nagyobb kapacitású egységek váltják fel, hogy Európa egyik legkorszerűbb gyára legyen.

A beruházás második szakaszának legfontosabb gyáregységei már üzemelnek, és maga a teljes beruházás is hamarosan bejfejeződik - mondta Bige László elnök-vezérigazgató a cég gyáravató ünnepségén. A teljes beruházásnak köszönhetően a Nitrogénművek Zrt. 1 475 000 tonna úgynevezett Genezis műtrágya gyártására lesz képes.

A Fertilizers Europe Forecast jelentése szerint 2024-25-ig a jelenleg felhasznált műtrágyamennyiség mintegy 7-8%-kal növekszik Magyarországon, illetve a régió többi országában is, így Bulgáriában, Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban és Romániában - közölte Suba Péter kereskedelmi vezérigazgató-helyettes. A piac látványos bővülésének hátterében leginkább a hatékonyabb termelésre törekvés és a korszerűbb műtrágyázási technológia alkalmazása áll.

I. beruházási ciklus

A Nitrogénművek megújulásának első ciklusa 2004-2007-ig zajlott, és összértéke elérte a 30 milliárd forintot. Ebben a szakaszban a francia Grande Paroisse és a cseh Chemoprojekt cég fővállalkozásában megépült egy új, 1500 t/nap kapacitású salétromsav üzem. A savüzemhez kapcsolódóan üzembe helyezték a 6000 köbméter tárolókapacitással rendelkező savtartály parkot, illetve egy 15 000 m3/óra kapacitású hűtőtornyot. Ezen felül a Prochem által kivitelezett ZAK technológiájú, 1.400 t/nap Pétisó gyártására alkalmas granuláló üzem, egy 20 t/óra kapacitású Poittemill dolomitőrlő, valamint egy 1100 t/nap kapacitású Krupp Uhde semlegesítő üzem is bekapcsolódott a termelésbe. A csomagolási technológia korszerűsítésére egy Haver&Boecker csomagolóüzem készült, ami napi 2x1400 t ömlesztett műtrágya csomagolására alkalmas.

II. beruházási ciklus

A 2011-ben kezdődött és jelenleg is folyamatban lévő beruházások összértéke meghaladja a 350 millió eurót, azaz a 110 milliárd forintot. A második ciklus kivitelezése egy 170 000 t ömlesztett műtrágya tárolására alkalmas raktár kialakításával, az ammónia üzemi primerbontó cső cseréjével, valamint egy Karbamid és Pétisó csomagolására alkalmas üzem átadásával kezdődött.

2013 és 2015 között megtörtént a savüzem kapacitásának bővítése 1500 t/napról 1800 t/nap mennyiségre. 2013-14-ben elkészült egy 1500 t/nap kapacitású ammónium-nitrát semlegesítő üzem, majd 2015-ben egy újabb Poittemill dolomitőrlő. Szintén 2015-ben készült el a Thyssenkrupp által kivitelezett, 2000 t/nap kapacitású granulált Pétisó vagy ammónium-nitrát gyártására alkalmas granuláló üzem. Ehhez kapcsolódóan befejeződött egy új, Good-tech gyártmányú, redundáns 2400 t/nap kapacitású csomagolóüzem kivitelezése, illetve a szalaghíd rendszer bővítése. Mindemellett elkészült egy 2,7 megawattos Spilling turbina generátor is. Már idén, 2016-ban fejeződött be az 1400 t/napra növelt kapacitású ammóniaüzem végleges beüzemelése és egy 24 megawatt teljesítményű Siemens turbógenerátor rendszer kivitelezése.

Folyamatban lévő fejlesztések

Jelenleg még folyamatban van egy Thyssenkrupp 1150 t/nap kapacitású savüzem kivitelezése, ami legkésőbb 2016 decemberében fejeződik be. A második ciklus részeként leszerződött és folyamatban lévő kivitelezési munkálatok közül 2017-benfejeződik be a pétisó üzem rekonstrukciója, 2017 első félévében az új semlegesítő üzem, 2017 augusztusában pedig egy új dolomitőrlő kapcsolódik majd be a termelésbe. A vállalati villamosenergia-hálózat korszerűsítésének befejezése 2017 második felére várható. A gyár területén történt fejlesztéseken kívül a beruházási ciklus részét képezi 115 db DAF típusú kamion, valamint 6 magyarországi telephely megvásárlása és utóbbiak korszerűsítése.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?