Most a fagy segíthetne a gazdákon

MTI
Békés megyében az esőzések és a belvíz miatt több mint 38 ezer hektárt nem tudnak megművelni a gazdák az ősszel, a terület jelentős hányadán a tarlóhántás sem történt meg, ötezer hektárról pedig nem tudták betakarítani a kukoricát.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei elnöke arról tájékoztatott, hogy a kamara 2014-es decemberi zárójelentése szerint a tervezett 155 ezer hektár helyett decemberig 116 250 hektárt műveltek meg, a terület 25 százalékán nem tudták elvégezni a gazdák az őszi talajforgatást és szántást. A talajmunkálatok folytatására a fagyos időszakban nyílik újra lehetőség.

Az elmúlt két és fél hétben Békés megye térségeiben 50-170 milliméter közötti csapadék hullott, a talajok mostanra szinte mindenhol száz százalékig telítődtek, nem lehet dolgozni rajtuk. Kritikus a helyzet Észak-Békésben, ahol nagy belvízfoltok alakultak ki a szántókon, a legelőkön, a gyümölcsösökben, a területek egy része megközelíthetetlen, így a károkat sem lehet pontosan felmérni. Az őszi vetésű kalászosok és az őszi káposztarepce egy része is víz alá került a kötöttebb észak-békési talajon.

A belvíz miatt 5242 hektáron, a megyei vetésterület négy százalékán a földeken maradt a kukorica. Gondot jelent, hogy döntően a kisebb területeken gazdálkodók nem tudták a termést betakarítani. Észak-Békésben a nagyobb gazdaságoknál is maradt talpon kukorica. A területekről a termést már csak jelentős minőségi romlás mellett lehet majd betakarítani, ha az idő engedi.
Kulcsár László elmondása szerint ugyanakkor a kukorica ágazat rekord évet zárt a 2014-es gazdasági évben Békés megyében, 125 808 hektár területről összesen 993 ezer 883 tonna jó minőségű termést takarítottak be, hektáronként átlagosan 7,9 tonnát.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?