Műtrágya vagy szerves trágya? - Vélemény

agrarszektor.hu
A mezőgazdaság szent tehenét műtrágyának hívják. Sárospataki György írása.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Indiában csaknem 400 millió tehén van, amelyek viszonylag kis hasznot hajtanak, viszont nagymértékben szennyezik metánnal a környezetet. A hindu vallás már 3500 éve szent állatnak tartja a teheneket, és nem valószínű, hogy India tehenekkel kapcsolatos álláspontja a közeljövőben bármit is változna. Az angol nyelvben a szent tehén - sacred cow - már 100 éve egy jelző - abban az esetben használják, ha valami, vagy valaki fölötte áll az objektív véleményalkotásnak, és nem illik vagy nem ajánlatos a szerepét megkérdőjelezni, esetleg kritizálni. A mezőgazdaság szent tehenét műtrágyának hívják.

A lenti ábra nem szorul túl sok magyarázatra. A 70-es évekig még viszonylag rendben mentek a dolgok szervestrágya szórásának ügyében, hiszen mindenki tudta, hogy ezzel lehet fenntartani a talaj termőképességét. Aztán betörtek a műtrágyák, és szépen bepöffeszkedtek a szent tehén kényelmes és biztonságos kis fészkébe. Igaz, hogy időközben az állatállomány is lényegesen lecsökkent, de a szent tehén védelmében többnyire még azt a szerves trágyát sem szórják ki, ami van, hanem inkább műtrágyáznak.

A 70-es és 80-as évek időszaka volt a szent tehén aranykora. Olcsó volt, nem lehetett kifogásunk ellene. Azóta viszont változtak az idők. Ma már nem annyira olcsó a trágya, viszont a szent tehenet még ma sem ajánlatos bántani. A 90-es évek elején a műtrágyafelhasználás is drasztikusan visszaesett, a lenti ábra pedig azt mutatja, hogy hogyan alakultak a termésmennyiségek. Ennek tanúsága szerint a haszonnövények az egészséges termőtalajban kiválóan megélnek, és akár töredék műtrágyaadag mellett is szépen teremnek, ha a föld megfelelő minőségű.

Ennek alapján kívánatos lenne, hogy - ha már nincs elég szerves trágya - akkor legalább a növénymaradványok visszajuttatását nem kellene megspórolni, és a jelenleginél nagyobb figyelmet fordítani a megfelelő talajéletre. Most, az aratás idején arra kell a legjobban vigyázni a termelőknek, nehogy elcsábuljanak a papírgyárak, vagy az erőművek első látásra csábító ajánlatának és nehogy eladják a szalmát, hiszen az abban lévő tápanyagok és a szerves anyag műtrágyával még jóval magasabb áron sem pótolható.

A szerves anyag talajba forgatása után kialakuló, úgynevezett pentozán hatás kivédésére pedig véletlen sem ajánlatos műtrágyasót használni, léteznek talajbaktérium készítmények, amellyel biztosítani lehet talaj megfelelő tápanyagtartalmát, és a növénymaradványokkal a talajba került kórokozó gombák szaporodásának a gátlását.

Sárospataki György, AGRO.bio Hungary Kft.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?