Nappal olvadni, éjjel fagyni fog

agrarszektor.hu
A vasárnapi havazás után hétfő reggelre nagyjából a Tata-Dunaújváros-Hódmezővásárhely-Gyula vonaltól északra összefüggő hóréteg alakult ki. Ennek vastagsága a Jászságban helyenként a 10 centimétert is meghaladta, de jellemzően inkább csak 5 centiméter körül alakult. Ugyanakkor a Zemplén térségében hómentes területek is maradtak. A hétfői nappali felmelegedés, és a napsütés hatására voltak olyan havas területek, ahol elindult az olvadás. A Vince napi népi megfigyelés szerint pedig ez azt jelenti, hogy jó bortermésre lehet majd számítani.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az elmúlt hét hideg idővel indult, majd enyhébb léghullámok érkeztek, így a hőmérséklet jóval az átlagos fölé emelkedett. A hét végére ismét hűvösebb légtömegek árasztották el térségünket. A vasárnapi havazás előtt főleg a déli határszélen hullott nagy mennyiségű eső. Egy viszonylag keskeny sávban hétfőtől péntekig összességében 25 milliméter fölötti értékek fordultak elő, míg attól északabbra már többnyire 5 milliméter alatt maradt a több napos csapadékösszeg. Ennek következtében az Alföld déli részén belvizes területek is előfordulnak. A talaj országszerte nedves, nagy mélységig jó vízellátottságú. A felső, nagyjából 50 centiméteres réteg gyakorlatilag telített, ennél mélyebben is már csak néhol van némi nedvességhiány. A talaj hőmérséklete 5 centiméter mélyen 0 és 2, 20 centiméter mélyen pedig többnyire 1 és 4 fok között alakul az országban, azaz továbbra sincs komolyabb talajfagy - írja a met.hu.

Az őszi vetések eddig jól telelnek. A nappalok intenzíven hosszabbodnak, az előttünk álló hét során újabb 17 perc világosságot nyerünk, a hét végére pedig már bő háromnegyed órával lesz hosszabb a nappal, mint a legsötétebb időszakban volt.

A mai napon még sokfelé felhős idő várható, főleg a Dunántúlon és a középső országrészben többfelé, de csak kisebb csapadékkal, eső, ónos eső, havas eső és hó egyaránt előfordulhat. A hét további részén számottevő csapadék már nem valószínű. A heti összcsapadék az országban általában 2 milliméter alatt marad, csak a Dunántúl északi részén lehet ettől valamivel több. A változó felhőzet mellett napsütésre is lehet számítani, viszont a hét közepétől már ködfoltok is megjelenhetnek. Éjszakánként jellemzően fagyni fog, a minimumok többnyire 1 és mínusz 5 fok között, a maximumok pedig 4 és 9 fok között várhatók. A péntek enyhébbnek ígérkezik, de nagy hőmérsékleti változás az egyes napok között nem valószínű. A szerda, a csütörtök és a péntek egy kissé szeles lesz, de viharossá fokozódó szél a héten nem valószínű.

A talaj hőmérséklete alig változik majd a héten, számottevő talajfagy csak északkeleten valószínű. A jelenleg meglévő és a még kedden előforduló hó nappalonként olvadni fog, éjjelre visszafagy, de kiterjedése és vastagsága csökken majd. Mezőgazdasági szempontból kedvező hétre számíthatunk, sem nagy, károsító hideg (ahol mínusz 10 fok alatti hideg lesz, ott hó védi a vetéseket), sem tartós nagyon enyhe idő nem várható. A száraz időben a déli területeken meglévő belvizes helyzet is javulni fog, csapadékra pedig jelenleg nincs szükség.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02