2017. október 23. hétfő Gyöngyi

Hírek - Növénytermesztés

Német-amerikai fúzió: ez nem sprintszám, hanem maraton

Maratoni futáshoz hasonlította a német Bayer és az amerikai Monsanto egyesülését a német cég globális vezetője. A mezőgazdasági inputanyag-gyártással foglalkozó vállalatok vezetői legutóbb március elején Texasban tárgyaltak a tranzakcióról. A fúzióra összesen 30 illetékes hatóságnak kell rábólintania.
 
 
Feliratkozom az agrárszektor.hu hírlevélre

Az érintettek közül továbbra is szinte száz százalékban biztos benne mindenki, hogy még idén létrejön az inputanyag-piacon érdekelt német Bayer és amerikai Monsanto 2016 szeptemberében bejelentett egyesülése. Annak ellenére, hogy a fúziót (amely a Bayer 66 milliárd dolláros felvásárlási ajánlata révén jöhet létre) nem kevesebb, mint 30 hatóságnak kell jóváhagynia világszerte, ám ezek közül még csupán 20 foglalkozik érdemben a kérdéssel.

Ez egy maraton, nem egy sprintszám

 - nyugtatta meg egy sportból vett hasonlattal a késlekedés miatt aggódókat a Bayer mezőgazdasági kutatás-fejlesztésért felelős globális vezetője március elején egy texasi rendezvényen. Adrian Percy a felvásárlási célponttá vált Monsanto ügyvezető alelnöke és technológiai főigazgatója, Robert T. Fraley társaságában beszélt minderről. A világ legnagyobb vetőmaggyártó és vegyipari konszernjének létrehozása szerintük nem a piaci monopóliumról szól, hanem az innováció és a növekedés felgyorsításáról, ami minden termelő számára haszonnal kecsegtet.

Adrian Percy szerint a két fél közeledése a globális innováció motorja lehet a közeljövőben. Robert T. Fraley hozzátette: ha kukoricát, szóját, gyapotot, paradicsomot vagy paprikát nemesítenek, ma már minden egyes gént ismernek az adott vetőmagokban. Ezért egyre jobb és jobb kombinációkat képesek előállítani, amelyekhez új, modern biotechnológiai eljárásokat tudnak hozzárendelni.

Adrian Percy, a Bayer globális vezetője (balra) és Robert T. Fraley, a Monsanto ügyvezető alelnöke

A Bayer és a Monsanto szerint az egyesüléssel nem csökken, hanem növekszik az a kínálat, amelyből a gazdálkodók választhatnak. Az általuk rendelkezésre bocsátott anyagokkal és technológiákkal radikális termésnövekedést, valamint jelentős költségcsökkentést érhetnek el a termelők, ráadásul a döntéshozataluk is könnyebbé, egyszerűbbé válhat.

 

Akár így van, akár nem, ez mindenesetre jó válasznak tűnik a hivatalok és környezetvédők trösztellenes aggodalmaira.


Ha valóban létrejön a fúzió, a vállalatok a K+F részlegeknél nem terveznek „ésszerűsítésnek” álcázott leépítést. A kutatás-fejlesztésen így 10 ezer szakember dolgozhat a jövőben, akiknek becslések szerint 2,5-2,6 milliárd euró áll majd rendelkezésükre az új és még hatékonyabb termékek és eljárások kidolgozására. Addig viszont a Bayer és a Monsanto (jelenleg 5000-5000 fős) K+F csoportjai vetélytársai maradnak egymásnak, vagyis előzetesen nem terveznek semmiféle lazább együttműködést, illetve a bizalmas információk, kutatási eredmények kicserélését. Az egyéb vállalati egységek szinergiája révén ugyanakkor 1,6 milliárd dolláros megtakarítást remélnek.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

Agrometeorológia

IDŐJÁRÁSA

A szakértő szemével

Hollósi Dávid
igazgató
Takarék Agrár Igazgatóság

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu