Nincs kertesháza? - Lehet kiskertje az erkélyen és a konyhában is

agrarszektor.hu
Ha nem kertes házban lakunk, és nincs kiskertünk az udvaron, de szeretnénk saját termesztésű zöldségeket, és gyümölcsöket vetni és enni, próbálkozzunk meg az ültetéssel a lakásban, vagy akár a balkonon. Néhány tipp, amelyeket érdemes kipróbálni.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A legegyszerűbben ültethetők, és terasz sem kell hozzájuk feltétlenül, a fűszernövények, mint például a bazsalikom, a rozmaring, és a majoranna. Figyeljünk rá, hogy sok napfényre van szükségük, és óvnunk kell őket a hidegtől. A koriander talán a legegyszerűbben termeszthető otthon, hiszen egyaránt elviseli a hideget és a meleget is. Szintén ilyen könnyedén termeszthetünk metélőhagymát vagyis snidlinget, kis helyen is elfér, és ha kellően megnő, bármikor vághatunk belőle, és megszórhatjuk vele ételeinket. Érdemes kipróbálnunk még a mentát, vagy akár az oregánót is.

A zöldségek közül a legkönnyebben a bab és a borsó termeszthető. A hüvelyeseknél gondoskodjunk arról, hogy mindig mély cserépbe ültessük őket, hiszen kell a hely a gyökereiknek. Fordítsunk figyelmet a növény számára megfelelő támaszra is, főleg ha futóbabról van szó.

Vannak fajok, amelyekből érdemes kísérleteznünk a bébi, mini vagy törpe változatokkal. Ilyen például a sárgarépa (bébirépa), vagy akár a cékla (bébicékla) is. Termeszthetünk otthon padlizsánt is, itt csak arra kell figyelnünk, hogy ha elkezd növekedni a növényünk, gondoskodjunk a megfelelő karózásáról. Ha fejes salátát vagy hónapos retket szeretnénk termeszteni, akkor ügyeljünk arra, hogy tápanyagdús talajba ültessünk, ami legyen mindig nedves, és jól öntözött.

Talán a két legnépszerűbb faj a lakásban kertészkedők körében a paradicsom és a paprika. Mindkettőből akadnak apróbb termésű és növényű fajták, amelyek nem túl helyigényesek, mi ezeket javasoljuk leginkább a teraszokra. A paradicsomnál például a cseresznye vagy datolya paradicsomok ilyenek, és mindig érdemes inkább a determinált fajtákat választani. Azonban ha inkább folytonnövő fajtát szeretnénk, gondoskodjunk a megfelelő karózásról, mikor elkezd nőni a növényünk. Paprikánál a jalapeno és chili paprika fajtákat érdemes választani otthonra, de akár valamilyen cecei vagy fehér típust is ültethetünk, viszont célszerű itt is inkább a determinált fajtákat kipróbálnunk.

A gyümölcsökről se feledkezzünk meg. A legkevesebb helyet igényli, és csak a palántát kell megvásárolnunk és elültetnünk hozzá, a szamóca. Hamar termést is hoz, és akár egy virágcserépbe is elültethetjük, és ha megérett, bogyóját bármikor csemegézhetjük.

Arra mindig figyeljünk, ha otthon a lakásban vagy a teraszon kertészkedünk, hogy minden alkalommal megfelelő mennyiségű vizet kapjanak növényeink, hiszen itt az eső nem nyújt nekünk segítséget. Kerüljük a szeles helyeket, és figyeljünk a napsütésre is (ne legyen se túlzott, se túl kevés).

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03