2018. január 19. péntek Sára, Márió

Hírek - Növénytermesztés

Növényvédelmi kartellvád: már nem vizsgálódik a GVH

Nem állapított meg összehangolt magatartást a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a növényvédőszer-piac szereplőinek vizsgálatakor, ezért nem folytatja tovább az eljárást. A GVH azt vizsgálta, hogy a vállalkozások egyeztették-e áraikat és felosztották-e egymás között a piacot.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre

A versenyhivatal azt ellenőrizte, hogy az egyes növényvédőszer- és műtrágya-kereskedők, valamint a növényvédőszer-gyártó vállalkozások egyeztették-e áraikat a Növényvédőszer- és Műtrágya Kereskedők Szakmai Egyesülete (NMKSZE) kereteit is felhasználva, akár már 2008-tól kezdődően, valamint felosztották-e a piacot egymás között. A GVH az egyesület két döntését is vizsgálta. Az egyik, amelyiket az elnökség hozta meg, az ingyenes termékminták piaci kivezetéséről szólt, a másik, a közgyűlési döntés a kereskedelmi stratégiák megváltoztatására vonatkozott.

A GVH szerint az egyesület magatartása kifogásolható, de a felelősség nem állapítható meg, mert az érintett piaci szereplők közötti akarategység végül nem jött létre és versenykorlátozó megállapodás nem született. A hivatal ugyanakkor közölte, hogy figyelemmel követi az érdekképviseleti szervezetek működési keretein túlmutató magatartásokat.


 
X

A címlapról ajánljuk

Agrometeorológia

IDŐJÁRÁSA

A szakértő szemével

Hollósi Dávid
igazgató
Takarék Agrár Igazgatóság

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu