Ősszel tárgyal a kormány az új magyar programról

agrarszektor.hu
Ősszel kerülhet a kormány elé az új nemzeti fehérjeprogram, amely egyik fő célként a genetikailag módosított (GMO) szója importjának visszaszorítását célozza. A tervek szerint a milliárdos nagyságrendű program teljes költségvetését nemzeti forrásból biztosítaná a kormány.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A közeljövőben véglegesíti a nemzeti fehérjeprogramról szóló kormány-előterjesztést a Földművelésügyi Minisztérium - nyilatkozta az agrárszektor.hu-nak Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója. A program az őszi hónapokban, vagyis szeptember október környékén kerülhet a kormány elé.

EZ IS ÉRDEKELHET
A négy-öt évre tervezett programot a NAIK koordinálja majd, és a tervek szerint nem csak a szója lesz a központban, hanem például a gabonanövények ipari feldolgozásakor keletkező melléktermékek is. Gyuricza Csaba hozzátette: a programra költött összeg várhatóan milliárdos nagyságrendű lesz, és ezt teljes egészében nemzeti forrásokból biztosítják.

Magyarország szerepe a GMO-mentes mezőgazdaságban
2013-ban Magyarország az elsők között csatlakozott a Duna Szója Szövetséghez, amely a Duna-térségi országok GMO-mentes szójatermesztését célozza, így csökkentve a társult országok importfüggőségét és garantálva a minőségi fehérjenövény termesztést a térségben. 2015-ben Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter vezetésével Magyarország meghirdette a "Szövetség a GMO-mentes Európáért" kezdeményezést. Ennek eredménye az Európai Szója Nyilatkozat aláírása, amelyhez a kezdeményező Magyarország mellett 13 Uniós tagállam csatlakozott 2017 júliusában.

A napokban jelentették be, hogy Magyarország Ausztriával közösen rendezi meg a 2018-as Kína-Európa Szója Szimpóziumot, amelynek célja többek között a tengerentúlról érkező szójaimport csökkentése. Ez az együttműködés azért is jelentős, mert Kína meghatározó ország a fehérjenövények előállításában, és Magyarországhoz hasonlóan elkötelezett a GMO-mentes mezőgazdaság mellett. A nemzeti fehérjeprogram egyik fő célja is az, hogy a GMO-s szójaimportot vissza lehessen szorítani.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03