Őszi időjárást hoz magával a szeptember

agrarszektor.hu
Általános tapasztalat, hogy az időjárás augusztus 20-a után kezdi megmutatni az elkerülhetetlen ősz közeledtét, amit a hőmérsékleti adatok sok éves átlaga is alátámaszt. Az idei évben azonban úgy tűnik, hogy a meteorológiai ősz első napja lesz az utolsó, igazi nyáriasnak mondható nap, utána pedig valóban ősziesre fordul az idő. Az eddigi tapasztalatok alapján azonban komoly esélyek vannak arra, hogy a "vénasszonyok nyara" még szeptemberben visszavarázsolja a nyár végi hangulatot, de erre a következő egy hétben egyelőre nincs komoly esély.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A hét első felére egyre melegedő, napos száraz időjárás volt jellemző, ami a nyár utolsó hetére igazi strandidőt hozott, ugyanakkor az aszályos területek nagyságát tovább növelte ez a csapadékhiány. 

A hőmérséklet pénteken még igazi nyárias időjárást idéz, majd szombattól folyamatosan visszaesik, és a jövő héten már 20 fok környékén alakulnak a maximumok.

A légmozgás a hét végén már gyakran megélénkül országszerte, és a jövő hét elején már több helyen lehetnek majd erős széllökések is - írja a met.hu.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek északon 1350-1430 foknap körül, az ország déli részén pedig 1400-1480 foknap között alakulnak. Nyíregyháza és Kaposvár hőösszegei jóval az átlag fölött, és a tavalyi értékeket is jelentősen meghaladva járnak.

A meteorológiai portál legfrissebb vegetációs index (NDVI) térképén jól látszik, hogy elsősorban az erdővel borított középhegységeinkben, illetve az akáccal, gyümölcsfákkal beültetett területeken nagy a zöldtömeg aránya. Az NDVI két időlépcső között, vagyis 8 nap alatt bekövetkezett változásának térképe szerint országosan már nem jellemző a zöldtömeg növekedése, és foltokban megfigyelhetők már olyan területek, ahol tovább csökkent a zöldtömeg nagysága.

A folytatásban csütörtökön és pénteken napközben még a csendes, napos, csapadékmentes időjárás lesz a jellemző, majd péntek este egy frontrendszer éri el az országunkat nyugat felől, ami egy nagyobb felhőzetet hoz magával, és ismétlődő csapadékhullásra kell számítanunk.

A met.hu szerint péntek este nyugaton, szombaton az országban mindenhol, de csak szórványos jelleggel, vasárnap pedig az egész ország területén számíthatunk csapadékhullásra. Az ilyen típusú rendszereknek a nagy változékonyság a sajátja, ezért a csapadékok alakulásáról érdemes lesz folyamatosan tájékozódni.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?