Pneumatikus permetezés szőlőben (x)

agrarszektor.hu
Egy hektár átlagos térállású szőlőterület 7 hektárnyi lombfelülettel rendelkezik. Ennek a felületnek az évenkénti 8-12 alkalommal történő kezelése megkülönböztetett figyelmet érdemel.

Növényvédelmi tevékenységünk célja, hogy a kiváló minőségű permetlevet kiváló minőségben a levél felületére juttassuk.

Ehhez optimális időjárási körülményekkel (szélcsend, megfelelő páratartalom, megfelelő hőmérséklet) talán soha nem számolhatunk, csak közelítő értékekkel. Próbáljunk arra koncentrálni, ami rajtunk múlik.

Legfontosabb feladatunk a megfelelő cseppméret előállítása. A Berthoud szabadalmaztatott megoldása tudja ezt.

A nyomóarmatúrából kilépő szabályozott mennyiségű folyadék nagy sebességű levegőáramlás felhasználásával cseppekre bomlik és a légáramlás egyidejűleg a porlasztott folyadékot továbbítja is.

A keletkező cseppek több mint 80%-a 50-150 mikron közötti mérettartományban van. Ideális méret, amely nem sodródik, de lefolyást sem okoz. Ezek megfelelő technikával jól kezelhetők, jól irányíthatók. Ehhez profi kialakítású szórócső és 80 m/s feletti légsebesség szükséges, melyet nagy teljesítményű radiál ventilátorral tudunk elérni. Amennyiben a 120 csepp/cm2 elvárható fedettséget tartjuk elfogadhatónak, akkor a vegetáció állapotának függvényében 50-200 liter/ha körüli lémennyiséggel kalkulálhatunk.

A gömbön elforgatható szórócsövön egyedileg állítható a kilépő permetlé mennyisége és iránya, ha csak a fürtzóna permetezéséhez, vagy a növény korai növekedési stádiumában kis lombfelületen végzett permetezéshez kell igazítani.

A Berthoud pneumatikus permetezőgépek önálló gépként, hidas traktorra szerelve, vagy szüretelő kombájn felépítményeként vegyszertakarékos, kiváló minőségű cseppelhelyezést biztosítanak. Sokféle szórókeret struktúra választható, amivel a legváltozatosabb térállású ültetvényekben is megfelelő távolság tartható a szórócső és a célfelület között. Minden cseppnek élettartama van, amely a fúvóka elhagyásától a levél felületére csapódásig tart. Ezzel jól kell gazdálkodni, kellő gondossággal kell kiválasztani a megfelelő gépet.

A legkezelőbarátabb megoldás a Twist Air új generációs szőlő permetező gép. A korábbi függesztett és vontatott kivitelek mellé egy féligfüggesztett kivitelről beszélünk ennek a gépnek a kapcsán. A permetezés technikában nem jellemző ez a fajta tagoltság, ugyanakkor ezzel a megoldással egyesítjük a függesztett és vontatott gépek előnyeit. A gép felépítését tekintve a szórókeret, ventilátor a traktor függesztő karjain helyezkedik el, míg a tartályt vontatja maga után. Mivel a szórókeret együtt mozog a traktorral, sokkal jobb kontrollunk van a gép mozgását illetően, illetve a sorvégi fordulókat is jelentősen megkönnyíti, ugyanakkor nincs jelentős terhelés - így talajtaposás növekedés sem - a traktor hátsó tengelyén. A vontatott tartály tengelyének pozícionálásának köszönhetően teli tartály esetén csak 24 kg-mal terheli a vonószerkezetet, és mivel a vonórúd csuklópontja a traktorhoz képest hátrébb van elhelyezve, kormányzott vonórúdként viselkedik, ami akár 90 fokos elfordulást is megenged.

A gépen az új generációs szórófejeket találjuk, melyekkel sokkal nagyobb függőleges fedettséget tudunk elérni a korábbi konstrukcióhoz képest egyenletesebb eloszlás mellett. Ilyen géppel a hagyományos, axiál ventilátoros technológiákkal szemben 100 - 200 l/ha mennyiségekkel permetezhetünk, ugyanazzal a koncentrációval és jobb hatékonysággal - ilyenkor igaz a mondás, hogy zsebre megy a játék.

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?