Rendkívüli zárlat Somogyban: itt is felbukkant a fertőző kór

agrarszektor.hu
Növény-egészségügyi zárlatot rendeltek el a hatóságok a Somogy megyei Karád körzetében, mert ott is megjelent a szőlőültetvényeket fertőző aranyszínű sárgaság. A betegség miatt a szőlőtőkék terméshozama 20-50 százalékkal csökkenhet.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Karád környékén kimutatott fertőzés miatt a terület egykilométeres körzetében növény-egészségügyi zárlatot rendeltek el - közölte a Somogy Megyei Kormányhivatal az MTI-vel. A növényvédelmi hatóság a zárolt területről megtiltja a szaporítóanyag ki- és beszállítását, és elrendeli a fertőzött tőkék megsemmisítését. A fertőzött szőlőültetvényeket, valamint a körülötte kijelölt három kilométer széles biztonsági övezetet a felügyelők újraszemlézik, a fertőzést mutató mintákat laboratóriumi vizsgálatra küldik.

A növényvédelmi hatóság a fertőzött területen található elhanyagolt ültetvényekre három évre kötelező védekezést ír elő a terjedésében szerepet játszó amerikai szőlőkabóca ellen. Ha a földhasználó határidőre nem tesz eleget a védekezésnek, akkor közérdekű védekezést rendelnek el a növényállomány eltávolítására és megsemmisítésére. A növény-egészségügyi zárlatot akkor oldják fel, ha a fertőzést követő két évben nem találnak fertőzött növényt az egykilométeres körzetben zár alá vett területen.


MTI-fotó: Varga György

 

Az aranyszínű sárgaságot okozó grapevine flavescence dorée (FD) phytoplasma a szőlő egyik legveszélyesebb kórokozója. Az európai szőlők szinte mindegyik fajtája fogékony a betegségre. Magyarországon először 2013 augusztusában észlelték Zala megyében.

A fertőzés következtében a szőlőtőkék terméshozama 20-50 százalékkal csökkenhet, a beteg növények száma évente megtízszereződhet. Az aranyszínű sárgaságot okozó fitoplazma a fertőzött növény háncsrészében él, önállóan és mechanikai úton továbbterjedésre nem képes. Új területekre és ültetvényekbe elsősorban fertőzött szaporítóanyaggal kerülhet.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?