Szenzáció! - Kikelt és betakarítható lesz a megarekorder magyar kukorica

agrarszektor.hu
Kikelt és szépen fejlődik az a kukorica, amelyet egy világrekord-felállítás során vetettek el Fejér megyében. Ez maga a csoda, hiszen a hasonló csúcsdöntéseknek általában az a következménye, hogy a sebtében földbe rakott magokat szinte azonnal kitárcsázzák.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Egyenletes kelés és erőteljes fejlődés jellemzi azt a kukoricát, amelyet nem sokkal húsvét előtt, április közepén raktak a földbe egy rekordkísérlet során az Enyinghez közeli (Fejér megyei) Mátyásdomb-Ágostonpusztán. Ez meglehetősen szokatlan, mert az efféle próbáknak általában az a vége, hogy a magokat kitárcsázzák, és az vetést - immár nyugodtabb körülmények közt - újra elvégzik.

Mi a sikeres agrár-vállaltvezetők titka? Mi vár a magyar mezőgazdaságra 2020 után? Mikor várhatóak a támogatási döntések? Mit hoz az aratás 2017-ben? Merre tart a Közös Agrárpolitika? Kiváló kapcsolatépítési lehetőségekre és elsőrangú szakmai programra számíthat idén is Kelet-Magyarország legnagyobb agrárfórumán. Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon még ma!

A tavaszi csúcsdöntés során 502,05 hektáron vetettek el magot a Väderstad új, Tempo L 16 nevű (vagyis 16 soros) szemenkénti gépével 24 óra leforgása alatt. A kísérlet során két területen helyeztek a földbe kétféle kukoricát. A magokkal együtt a Tempo műtrágyát és növényvédő szert is kiszórt.

Három hónap elteltével pedig teljesen bizonyossá vált, hogy a rekorder vetőgép nemcsak irtózatos gyorsasággal és nagy precizitással dolgozott, de rendkívül szakszerűen is, hiszen a növényi állomány egyenletesen fejlődik. Ezt a gödöllői Szent István Egyetem mérései is alátámasztják.

Az átlagos tőtávolságtól való eltérés, az úgynevezett variációs koefficiens 24,3 százalék volt a próba során, ami nagyon jó eredménynek számít. 6808 megvizsgált növényi egyed esetében mindössze 24 dupla vetést, illetve 16 kihagyást regisztráltak. A vetési mélység a kívánatos 6 cm-től legfeljebb 0,5 cm-es eltéréseket mutatott.

A kísérletnek helyet adó Enyingi Agrár Zrt. összesen 7000 hektáron gazdálkodik, ebből 4000-et tesz ki a kukorica, vagyis igen komoly érvágást jelentett volna, ha veszendőbe megy az 500 hektárnyi termés. Normál esetben a cég 16 helyett 12 soros gépet használt volna, és 4-5 napot szánt volna a munkára.  Viszont ennél precízebb vetést aligha tudtak volna produkálni - véli Szávay Gábor igazgató.

A munka során a gépkapcsolat 20 km/h átlagsebességgel dolgozott.  A régi csúcsot 12 százalékkal múlták felül a hazai próbálkozók. A munkasebesség akkor 14,7 km/h volt, vagyis most elsősorban a nagyobb tempó miatt dönthették meg a rekordot. A svéd vállalat által kifejlesztett Gilstring magadagoló, és vele együtt a PowerShoot nyomott levegős vetési technológia másodpercenként 28 mag kivetésére képes. A vetőgépet egy Case IH Magnum CVX 380 traktor húzta, amelynél  a hátsó tengelyre ikerkerekeket szereltek.

A csúcsdöntésben szerepet játszott a precíziós technika is. A gépkombináció egy menetben 12,19 méteres területet volt képes lefedni (a kukoricát 75 cm-es sortávolságra vetették), Case IH AccuGuide automata kormányzási rendszerrel. A 2 cm-es csatlakozási pontosságról a Case IH egész Európát lefedő RTK-hálózata gondoskodott.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03