Támad az aszály: még nagyobb hőség lesz a hétvégén

agrarszektor.hu
Időjárásunkat továbbra is egy magas nyomású képződmény határozza meg, ezért a hétvégén tovább fokozódik a nappali felmelegedés. Ugyanakkor némileg labilisabb lesz a felettünk lévő légoszlop, ezért záporok, zivatarok kialakulására lehet számítani, igaz csak szórványosan.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az elmúlt napok nagy melege ismét elkezdte hizlalni az aszállyal terhelt területeket. Mára az északi országrész és a Dunántúl északi része súlyosan, az Alföld szinte egésze pedig jelentősen sújtott az aszállyal - írja a met.hu.

Mi a sikeres agrár-vállaltvezetők titka? Mi vár a magyar mezőgazdaságra 2020 után? Mikor várhatóak a támogatási döntések? Mit hoz az aratás 2017-ben? Merre tart a Közös Agrárpolitika? Kiváló kapcsolatépítési lehetőségekre és elsőrangú szakmai programra számíthat idén is Kelet-Magyarország legnagyobb agrárfórumán. Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon még ma!

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek északon és nyugaton 730-780 foknap között, az Alföldön 780 foknap fölött, délen, délkeleten 830-860 foknap körül járnak. A hegyvidéki területeken jóval a fentiek alatt alakulnak a hőösszegek. Nyíregyháza és Kaposvár hőösszegei jóval az átlag fölött, a tavalyi értékek körül, a déli országrészben a fölött járnak.

A meteorológiai portál legfrissebb vegetációs index (NDVI) térképén látható kép megegyezik az aszályindexet ábrázoló térképen tapasztalt információkkal. A hegységeinket dús növényzet jellemzi, ami el is várható az év ezen szakaszában. Ugyanakkor jól látszik a kalászosok és a repce érése is. Az NDVI két időlépcső között (8 nap alatt) bekövetkezett változásának térképe szerint az eddigiekhez képest némi növekedés, de legalábbis kisebb mértékű csökkenés tapasztalható, köszönhető az utóbbi napok csapadékainak.

A hét végén tovább emelkedik a hőmérséklet, de már lehet számítani zivatarokra is, igaz csak szórványosan. Ezek a pontszerű csapadékok csak helyi szinten hoznak némi frissítést, de az egyre terebélyesedő aszályos területeken nem igazán hoznak javulást. A légmozgás csak az esetlegesen kialakuló zivatarok környezetében erősödik, vagy élénkül meg, egyébként általában mérsékelt marad. A jövő hét elején már egy érkező hidegfront alakítja időjárásunkat, és a jelen számításaink szerint ez egyelőre véget vet a kánikulának, de számottevő csapadékra továbbra sem számíthatunk.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?