Támogatásokat igényelhetnek a szőlőtermelők

agrarszektor.hu
Február 15-től újra lehet igényelni szerkezetátalakítási támogatásokat a szőlőágazatban. Szerkezetátalakításra és új ültetvényekre összesen 18 milliárd forintot különítettek el.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A most megjelent, 1/2018. (II. 1.) FM rendelet szerint 2018-ban kétszer, február 15. és 28., illetve november 2. és 30. között lehet igényelni szőlő szerkezetátalakítási támogatást - derül ki a Földművelésügyi Minisztérium közleményéből. A szőlőültetvények áttelepítése és fajtaváltása mellett 2018 őszétől lehetőség nyílik a termesztéstechnológiai módszerek javítására is.

A támogatás forrása a 2019-2023-as évek szőlő-bor nemzeti támogatási programja. Az igénylés előre hozatalával az idén tavasszal a támogatást még azok a gazdák is igénybe vehetik, akik 2016. január 1. előtt a jogtartalékból telepítési joghoz jutottak.

Az új rendelet szerint az egyéni tervek elbírálásakor már nem veszi figyelembe a Magyar Államkincstár a beérkezés sorrendjét, hanem a jogszabályban szereplő szempontok alapján pontozza azokat. Az egyéni terveknek nem kell feltétlenül megfelelniük a borvidéki terveknek, de ez előnyt jelent. A támogatás mértéke a jogszabályban meghatározott költségátalányok 50 százaléka, ha az egyéni terv megfelel a borvidékinek, míg 40 százalék, ha egyetlen tervnek sem felel meg. Mivel a támogatások forrását a 2019-es pénzügyi év forrásai jelentik, az első kifizetéseket csak ennek kezdete után, várhatóan 2018. október 16-tól lehet végrehajtani. A Magyar Államkincstár az egyéni terveket a tavaszi benyújtási időszak esetében május közepéig bírálja el.

Minden egyéni kérelmet a rendeletben meghatározott szempontok szerint pontoznak. Az elérhető 40 pontból a kérelemnek legalább 21 pontot el kell érnie ahhoz, hogy a benyújtott terv elfogadható legyen. A jogszabály az intézkedésre 45 millió euró (mintegy 14 milliárd forint) keretösszeget határoz meg. Ha a rendelkezésre álló keretet a kérelmezők túligényelnék, a magasabb pontszámot elérő kérelmek részesíthetők először támogatásban.

Az egyéni tervben szereplő tevékenységeket csak a terv benyújtása után lehet megkezdeni. Ha a kérelemben régi ültetvény kivágását is megjelölik, az azzal összefüggő munkálatok csak helyszíni szemle után indulhatnak meg.

A tárca közleménye szerint a szőlő szerkezetátalakítás mellett a kormány az új szőlőtelepítéseket is támogatja. A két intézkedésre összesen mintegy 18 milliárd forintot különítettek el.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?