Tényleg a román határon jön be a GMO

MTI
Génmódosított kukoricamagot vethettek el a keleti határnál.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Közvetlen bizonyítást nyert a feltevés, hogy egyes gazdálkodók feketén beszerzett, génmódosított kukoricamagot vethettek el a keleti határszélen, de ki is tárcsázták - tájékoztatta Fazekas Sándor a Magyar Nemzetet.

A lap keddi számában a vidékfejlesztési miniszter elmondta: a nyár elején elrendelt kiemelt ellenőrzés hírére sokan még a hatósági emberek megérkezése előtt kitárcsázták földjeikből az elvetett kukoricát.

Így a 382 gazdára kiterjedő ellenőrzés - amelyet azt követően rendeltek el, hogy a tárcához bejelentés érkezett, miszerint az ország keleti határán magánszemélyek autójuk csomagtartójában hoztak be feketén beszerzett kukorica-vetőmagot, amely esetenként génmódosított (GMO) fajtákat is tartalmazott - nem tárt fel GMO-szennyezett vetéseket.

Ennek megfelelően konkrét személyek ellen nem indult eljárás. A miniszter szerint azonban az, hogy többen kitárcsázták a vetéseket, mielőtt az ellenőrök odaértek volna, közvetett bizonyíték arra, hogy a bejelentés helytálló lehetett.

Véleménye szerint az ellenőrzés eredménye jó hír, "megnyugodhatunk afelől is, hogy nem kerül a környezetbe, az ennivalóba génmódosított kukorica".

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?