2017. október 23. hétfő Gyöngyi

Hírek - Növénytermesztés

Több erdőt, kevesebb adminisztrációt ígérnek

Az erdők megóvása mellett az erdőterület növelése a megújult erdőtörvény legfőbb célkitűzése. A Vidékfejlesztési Programban (VP) mintegy 50 milliárd forint áll rendelkezésre erdősítésre, ami 40 ezer hektárnyi új erdőt teremthet. Az agrártárca egyszerűbb adminisztrációt ígér a tulajdonosoknak.
 
 
Feliratkozom az agrárszektor.hu hírlevélre

A korszerű erdőgazdálkodás egyik alapfeltétele, hogy kis adminisztrációval járjon, és a védett értékeket is meg lehessen óvni – emelte ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az M1 csatorna reggeli műsorában. Magyarországon az erdőterület nagysága mintegy 2 millió hektár, ennek nagyobbik része állami tulajdonban van, de a magánerdők területe is jelentős, mintegy 800 ezer hektár.

A kormány a nemzeti erdőstratégiát végrehajtva 27 százalékra kívánja növelni az erdőterület nagyságát az elkövetkező évtizedekben. Ehhez megvannak a megfelelő erőforrások is, a Vidékfejlesztési Programban (VP) mintegy 50 milliárd forint áll rendelkezésre erdősítésre. Ez az összeg további mintegy 40 ezer hektár új erdőt jelent.

Ahhoz, hogy mindez megvalósulhasson, a magánerdő-gazdálkodás szabályait kellett korszerűsíteni, egyszerűsíteni az új erdőtörvényben, mivel ma már új telepítések döntő mértékben a magánerdőkben lehetségesek – jelezte Fazekas Sándor. Az új erdőtörvény egyszerűsíti a különböző eljárásokat, és csökkenti az eljárási díjakat is.

A magánerdő-tulajdonosok a rendszerváltás óta mintegy 200 ezer hektár új erdőt telepítettek, és sok új munkahelyet teremtettek vidéken – mondta Luzsi József, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége (MEGOSZ) tiszteletbeli elnöke. Szerinte az új törvényi szabályozásnak az az egyik legfontosabb eleme, hogy a most még nem működő, mintegy 200 ezer hektárnyi magánerő-területet bevonja a művelésbe.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

Agrometeorológia

IDŐJÁRÁSA

A szakértő szemével

Hollósi Dávid
igazgató
Takarék Agrár Igazgatóság

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu