Üdvöskék a napraforgó-vetőmagpiacon - 1. rész

Agrárszektor
Elsőként az igényesebb, de a kiszolgálást maradéktalanul megháláló hibrideket vesszük sorra. Legközelebb pedig a szerényebb körülmények között is stabilan produkáló napraforgók jönnek.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Minden évben jó gazdasági döntésnek tűnik a napraforgó termelése, ezért egyre többen, egyre többször vetik el. A növény-egészségügyi kockázatok növekedése ugyan emeli a kiadásokat, de ha a gazdák olyan hibridet találnak, amelyik a magasabb ráfordítási szintre is jól reagál, akkor az elnyeri a szívüket. Elsősorban olyan genetikát keresnek, amelyik kiváló betegség-ellenállósággal, jó tápanyag-reakcióval, nagy termőképességgel rendelkezik, így biztosan meghálálja a befektetést.

Magas olajsavas: van hová nőni

" A magas olajsavas (HO) napraforgó termesztését a hazai termelők egy része csak a linolsavas (LO) napraforgóhoz képest magasabb piaci ár miatt választja. Az idei szezonban azonban kisebb az árelőnyük, emiatt valószínű, hogy HO napraforgók vetésterülete az idén számottevően nem fog növekedni" - jósolja Balogh László, az Euralis termékmenedzsere. Ugyanakkor kiemeli, hogy Franciaországban több mint 50% a HO napraforgók aránya a termelésben, így továbbra is van hová fejlődnie ennek a szegmensnek. Magyarországon még csak a termelők egy kisebb része állt rá erre a speciális igényeket kielégítő hibridtípusra, mivel izolált termesztést és szeparált terménykezelést igényel, és - szerintük - egy kicsivel kevesebbet is terem a hagyományos hibridekhez képest. A nemesítőházak azonban egybehangzóan állítják: ez már a múlté, a legújabb fejlesztésű HO-k épp olyan hozamokra képesek, mint a megszokott, linolsavas napraforgók.

Miért legyen korai?

Egyre gyakrabban megesik, hogy a korábbi vetési sorrendet felborítva elsőként egy magasabb hozamú, nagyobb FAO-számú kukorica kerül a földbe, és ezt követi a napraforgó vetése. Részben ez indokolja azt, hogy miért egyre keresettebbek a korai érésű napraforgóhibridek - magyaráz Pintér János, a KWS termékfelelőse. Így még mindig elkerülhető, hogy ősszel összetorlódjanak a betakarítási munkák, továbbá egy korai napraforgón talán egy deszikkálási kiadás is megspórolható.


Igényes termelőknek ajánljuk

A lentebb következő hibridektől jó tápanyag-reakciót, betegség-ellenállóságot, kiváló termőképességet és beltartalmat remélhet a gazda. Mérhető pluszokkal reagálnak minden egyes gramm pluszban kiadott tápanyagra, mikroelemes lombtrágyára. Genetikai képességeikben benne van egy 4 tonnás termés ígérete.

A Syngenta Kft. az új generációs imidazolinon-toleráns technológia (Clearfield Plus) egyik legújabb hibridjét, az SY Bacardi CLP-t ajánlja. Előnyös tulajdonságai elsősorban a hosszabb vegetációs évjáratokban használhatók ki maximálisan. Vegetatív jellege, kiugróan gyors kezdeti fejlődése az aszályosabb évjáratokban is versenyképessé teszi. Az elmúlt 4 évben a Nébih regisztrációs kísérleteiben éréscsoportjában egyszer a 3. és háromszor az 1. helyen végzett. Tavaly országszerte 4 t/ha felett termett üzemi szinten és olajtartalma is kiváló.
Érésidő: közép-korai
Termő tőszám: 50-54 ezer tő/ha

A SY Diamantis nevű hibrid tulajdonképpen az NK Kondi Clearfield változata. Középmagas, robosztus, vegetatív megjelenésű hibrid, mely jó olajtartalommal, magas terméspotenciállal és kiváló termésstabilitással rendelkezik. A Syngenta 2017-ben nektártermelésre irányuló vizsgálatokat is végzett, és kiderült, hogy az SY Diamantis e téren kimagasló, így állománya kifejezetten vonzó a méhek számára. Az NK Kondi genetikája garantálja, hogy a hibrid minden körülmények között rekordterméssel kecsegtet.
Érésidő: középérésű
Termő tőszám: 50-54 ezer tő/ha

A DuPont-Pioneer is egy ismert hibridet ajánl a linolsavas szegmensből, ez pedig a P64LE25. Ez az Express-toleráns napraforgó is jó alkalmazkodó képességének köszönheti a népszerűségét. Eltérő termőhelyeken is számítani lehet jó hozamára és magas olajtartalmára. A szádor "E" rasszáig rezisztens és a "G" rasszal szemben toleráns, a legújabb peronoszpóra rasszokkal (714) szemben is rezisztens.
Érésidő: korai
Vetendő kaszatszám: 55-57 ezer tő/ha

A DuPont-Pioneer egy magas olajsavas, Express-toleráns hibridet is ajánl a termelők figyelmébe, ez pedig a P64HE118. Ennek is stabil, megbízható a termőképessége, peronoszpórával és a szádorral szemben (E rasszig) rezisztens. Termőképessége kifejezetten magas, olajsavtartalma 91% felett van, olajtartalma 48-51%.
Érésidő: középérésű
Vetendő kaszatszám: 55-57 ezer tő/ha

Az Euralis kínálatában a legnagyobb terméspotenciálú, linolsavas hibrid az ES Loris. Clearfield Plus gyomirtási technológiában kezelendő. Kimagasló termőképességűnek bizonyult, a 2017-es Nébih regisztrációs kísérletben éréscsopotjában első lett, vagyis intenzív körülmények között rekordokra képes. Olajtartalma 50-51%. Jó alkalmazkodó képesség és évjáratstabilitás jellemzi, amihez átlagon felüli a betegségtoleranciája és szádorrezisztenciája is hozzájárul.
Érésidő: középkései
Vetendő kaszatszám: 55-57 ezer/ha

Az ES Genesis szintén linolsavas, Clearfield Plus napraforgó, átlagon felüli stessztűrő képességgel, így a gyengébb termőhelyeken, kevésbé intenzív technológia mellett is átlagon felüli termésre képes. Az összes Magyarországon ismert szádorrasszra rezisztens, 47-48% olajtartalommal rendelkezik.
Érésidő: az egyik legkorábbi CL P hibrid a hazai piacon
Vetendő kaszatszám: 60-63 ezer/ha

A KWS az intenzívebb hibridek közül a linolsavas, Clearfield technológiájú KWS Acer CL hibridet ajánlja. A zömök 1,60 magas növény dőlésre nem hajlamos, szádorrezisztens, peronoszpórával szemben ellenálló. Évjárattól függetlenül jó termést ígér, 47-48% olajtartalommal.
Érésidő: korai középérésű
Vetendő kaszatszám: 70 ezer/ha

Egy másik frissen nemesített hibridjük a KWS Nautilus CL. Szintén clearfieldes, linolsavas napraforgó, az előbbitől érésidejében és habitusában tér el. 175-180 magasra nő, de dőlésre nem hajlamos, tányérját - a bókoló Acer-rel szemben - magasan hordja. Olajtartalma szintén 47-48%.
Érésidő: késői középérésű,
Vetendő kaszatszám: 70 ezer/ha

Holnap a költségtakarékos technológiák hibridjei jönnek.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?