Újra visszatér az elviselhetetlen kánikula

agrarszektor.hu
A múlt heti hőségnek véget vető hidegfront hatása csak átmeneti, keddtől ismét melegedés kezdődik, és a hét közepére visszatér a forróság száraz, napos idővel. Ez a hőhullám azonban nem ígérkezik olyan hosszúnak, mint az előző, a jelenlegi számítások szerint péntek este, szombat hajnalban egy magassági hidegörvény közelíti meg hazánkat, így a hétvégére záporok, zivatarok kíséretében ismét mérséklődik a meleg. A hét közepén még figyeljünk oda gyümölcsöseinkre, ugyanis a forróság miatt fennállhat a perzselés veszélye.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A múlt pénteken és szombaton csak a Dunántúl nyugati részén, vasárnap azonban sokfelé fordultak elő záporok, zivatarok. Hétfő délig pedig az ország nagy részén kiadós eső kísérte a hidegfront átvonulását. A csapadék eloszlásának a vasárnapi zivatarok miatt nagy volt a területi szórása, foltokban 40 milliméter fölötti csapadékösszegek is előfordultak, míg voltak területek, ahol alig esett.

Összességében azonban az ország nagy részén 10-25 milliméter közötti csapadék hullott, amire már igen nagy szüksége volt a növényeknek, hiszen a csapadékhiány a múlt hét végére már meghaladta a 100 millimétert, az Alföldön pedig sokfelé a 150 millimétert is.

A talaj felső 20 centiméteres rétege most sokfelé átnedvesedett, és bár a következő napokban ismét száradni fog a talaj, ebből a nedvességből a mélyebb rétegekbe is le tud szivárogni valamennyi - írja a met.hu.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek északon és a Dunántúl nagy részén 950-1050 foknap körül, az ország délkeleti részén pedig 1150 foknap körül alakulnak. Nyíregyháza és Kaposvár hőösszegei jóval az átlag fölött, és a tavalyi értékeket is egyre inkább meghaladva járnak.

A meteorológiai portál legfrissebb vegetációs index (NDVI) térképén jól nyomon követhető a már learatott területek (barnás foltok) növekedése. Az NDVI két időlépcső között, vagyis 8 nap alatt bekövetkezett változásának térképe szerint a termésképződés fázisában lévő növényeinknél sem növekszik már a zöldtömeg nagysága.

A hidegfront elvonulása után keddtől országszerte napos idő várható kevés gomolyfelhővel, és csak pénteken kezd nyugat felől ismét megnövekedni a felhőzet. A csaknem zavartalan napsütésben ismét igen erős lesz az UV B sugárzás. Többnyire száraz időre van kilátás, de szerdától kisebb valószínűséggel előfordulhat egy-egy zápor, zivatar. A jelenlegi számítások szerint azonban péntek délutántól szombat délutánig többfelé kell záporokra, zivatarokra, majd esőre számítani. Kedden hajnalban foltokban párásság és köd is előfordulhat, valamint a napos, meleg idő ellenére is csak csütörtökre szárad ki jelentősen a levegő. Ekkor a legmelegebb órákban már csak 30-35 százalék körül alakul a relatív páratartalom, ami a melegben légköri aszályt okoz majd.

A hét közepén ismét felléphet a perzselés veszélye, és az erős napsütésben a gyümölcsök napégést szenvedhetnek.

Kedden északnyugaton, csütörtökön és pénteken pedig többfelé megélénkül a délkeleti szél, majd péntek estétől a hét végéig erős és viharos széllökések is lehetnek. A hőmérséklet kedden még 27 és 32 fok között alakul a legmelegebb órákban, majd szerdától visszatér a hőség, és ismét 35 fok körül, délkeleten azonban néhány fokkal fölötte alakul a hőmérséklet a legmelegebb órákban. Az éjszakák is csak a hét elején hoznak enyhülést, csütörtökön és pénteken az ország nagy részén pedig hajnalban sem hűl 20 fok alá a hőmérséklet. A levegő felfrissülését hozó hidegfront várhatóan szombat reggelre érezteti majd a hatását, a hétvégére pedig akár 30 fok alá is visszaesik majd a hőmérséklet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03