Valami nem stimmel: a meggy a fán rohad, az alma meg kevés

agrarszektor.hu
Fán rohadó megy, kevesebb alma, új kertészeti támogatások és a közfoglalkoztatási program árnyoldalai jellemezték a kertészek idei évét. Az ágazat felemás szezont zárt, így azok a gazdák, akik korszerű technológiával rendelkeznek a tavalyinál több bevételt érhettek el, miközben a szektor szereplőinek nagy része komoly terméskiesést könyvelhetett el.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A tavalyi rekord után idén kevesebb gyümölcs és zöldség termett Magyarországon. A terméskiesés oka főként a szélsőséges időjárás, a fagy, a nagy meleg és a kevés csapadék volt.

Meggyből ugyan kiugró mennyiség termett az idén, ám ennek egy részét egész egyszerűen nem érte meg leszedni a fáról. A nyár folyamán a nagyobb szövetkezetek és a gazdák úgy döntöttek, hogy későbbre halasztják a meggy szüretelését, mivel a meggyet felvásárlók kilogrammonkénti 55 forintos felvásárlási árral jelentek meg a piacon.

A többség a 100 forint körüli átlagos önköltség miatt joggal kevesellte az 55 forintos árat, amelyet induló árnak ajánlottak, és a szezon folyamán ez szokott a legmagasabb lenni. A szüret végére ugyanis a meggy ára akár 20-40 forinttal is olcsóbb lehet az induló árhoz viszonyítva.

A konzervgyárak szerint az alacsony árak oka többrétű, egyrészt a kiugró termés miatti növekvő kínálat csökkenő kereslettel párosult az idén, valamint gondot jelentett számukra az, hogy az előző évről magas áthúzódó készleteik voltak raktáron. Ezeket a készleteket a kormányzat még 2014-ben "támogatta meg" feldolgozási pénzekkel. A felvásárlói érveket a termelők vitatták, és ingyen meggyosztással folytatták korábbi tiltakozó akcióikat.

Szeptemberben Hajdúböszörmény adott otthont az első nemzeti meggyfórumnak, amelyen Feldman Zsolt, az FM államtitkára rámutatott, hogy az ágazatban nagyon alacsony a felek közötti együttműködési készség, ezért a szaktárca a jövőben koordinálni fogja a meggyágazatot. Bizakodásra adhat okot, hogy ennek megfelelően elkezdték kidolgozni a nemzeti meggyprogramot is.

Almából viszont nem volt túlkínálat, hiszen jócskán elmaradt az ez évi almatermés a tavalyitól. Szabolcsban az almatermelők már tavasszal tudhatták, hogy kevesebb termést remélhetnek, hiszen a tavaszi virágzás jóval alulmúlta a tavalyit. Az idei aszály minőségi gondokat is okozott egyes ültetvényekben, például méret- és színeződési problémákat.

MTI Fotó: Rosta Tibor 

Az idén debütáló új támogatási rendszerben egyre jobban megéri kertészkedéssel foglalkozni. A nyáron elfogadták az új Vidékfejlesztési Programot, amelyben jelentős összegeket szánnak a kertészeti ágazat fejlesztésére, a pályázati ütemterv szerint a november a kertészeké. Pályázni lehet fólia- és üvegházak építésére, ültetvények fejlesztésére, kertészeti gépek beszerzésére. A fiatal gazdák magasabb támogatási intenzitásban részesülhetnek.

A kertészeteket nemcsak korszerűsíteni akarja a kormányzat, hanem cél a számuk gyarapítása is. Jó eszköz e cél eléréséhez a termeléshez kötött támogatások idei bevezetése. Ennek hatására egyrészről javul a meglévő kertészetek jövedelemtermelő képessége, vagyis erősödik azok jövedelembiztonsága, másrészről pedig a támogatások vonzóvá tehetik a kertészkedést más ágazati szereplők számára

Az idei év nem sok jóval kecsegtette a szántóföldi vetésforgóban zöldségtermeléssel foglalkozókat sem. A zöldborsó és csmegekukorica árai rég nem látott mélységbe süllyedtek idén, ennek okai részben pont a termeléshez kötött támogatásokban keresendő. Voltak felvásárlók, akik egyszerűen az új támogatási formára hivatkozva csökkentették a felvásárlási árakat.

MTI Fotó: Bugány János 

Hazánkban közel 25-30 ezer hektáron foglalkozunk a csemegekukorica termelésével, kibocsátásunk éves szinten 430-500 ezer tonna körül alakul, melynek nagy része az exportpiacokra kerül, így a csemegekukorica árainak nem tett jót az orosz embargó. A csemege árát az orosz szankciókon túl az árukukorica alacsonyabb ára is negatívan befolyásolta. Az idei év extrém időjárási viszonyai kihívá- sok elé állították a csemegéseket is, hiszen a termésátlagok rendkívül széles skálán, 1020 tonna között ingadoztak. Sok helyütt még lineárok alatt is hiába öntözték a növényt, a termésátlag így is nagy szórást mutatott.

A zöldborsó termésátlagai 6-8 tonna körül alakultak. Az árak a zöldborsósoknak sem kedveztek, bár a zöldborsónál már nagyobb szerepe volt az új támogatások megjelenésének. Sokan öntözőrendszerek nélkül vágtak bele a zöldborsózásba, lévén, hogy azt támogatják, sőt, még ökológiai célterületként is el tudják számolni.

MTI Fotó: Ujvári Sándor 

A kertészeti ágazat igencsak élőmunka-igényes, így éppen a munkahelyteremtés miatt igyekszik a kormány a szubvencióknál minél jobban előtérbe helyezni a szektort. A közfoglalkoztatási programban a települési önkormányzatok kertészeteket hoztak létre, ami dicséretes, ezekben a kertészetekben azonban a megtermelt zöldségeknek az értékesítése még nem mindenhol megoldott. Emiatt megtörtént, hogy helyi szinten, kis piacokon az önkormányzati kertészetekből kikerülő olcsóbb áron értékesített zöldségek megnehezítették a valóban piaci alapon dolgozó kertészek egyébként sem könnyű mindennapjait.

A teljes elemzés az "Agrárszektor 2015 - Az 50 legbefolyásosabb személy a magyar agráriumban" című kiadványban olvasható.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?