Veszélyes méreg a búzában: fokozottan ellenőriznek

agrarszektor.hu
Fokozottan ellenőrzi az idén betakarított gabonafélék mikotoxin szennyezettségét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A gabonafélék jelentős szennyezését egyes fuzárium gombafajták is előidézhetik, ráadásul a betakarítással nem szűnik meg a fertőzés kockázata, mert a tárolás és a feldolgozás körülményei is befolyásolják a mikotoxin megjelenését.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A gabonaféléknél jelentős mikotoxin szennyezettség fokozott ellenőrzésére számíthatnak a termelők - közölte a Nébih. A hatóság szerint ugyanis a hazánkban termesztett búza - mint kenyérgabona - alapvető fontosságú élelmiszerek alapanyaga, emellett pedig a gabonafélék más élelmiszerek előállításakor is nélkülözhetetlenek.

A komoly élelmiszerlánc-biztonsági kockázatot jelentő szennyezést néhány fuzárium faj is előidézheti és a fertőzés kisebb nagyobb mértékben, de minden évben előfordul. Az idei vizsgálatok folyamatban vannak, de a minták 90 százalékos feldolgozottsága mellett megállapítható, hogy a 9,53 százalékos belső fuzárium fertőzöttség nem tér el az előző években tapasztalt értékektől.

A kalászfehéredés is okozhat problémát
Idén először Békés és Csongrád megyékből, majd más területekről is érkeztek bejelentések az őszi búza-táblákon hirtelen fellépő kalászfehéredésről. A kalászfehéredés felmérésére elrendelt szemlék eredményei ugyanakkor megnyugtatók, mivel a vizsgálat 25 000 hektáron zajlott és ezen a területen a kifehéredett kalászok aránya országosan összesen 3 százalék volt. A kalászfehéredést a magas talajvízszint, majd a szárazság- és a hőstressz és az ezekkel párhuzamosan megjelenő fuzárium fertőzés okozhatja.

A betakarítás után a tárolás és feldolgozás körülményei is befolyásolják a fuzárium fertőzést, ezért a Nébih éves monitoring tervében kiemelt figyelmet fordít a mikotoxin szennyezettség ellenőrzésére. A NÉBIH ezért felhívja az élelmiszer- és takarmány-előállítók figyelmét, hogy a termékek biztonságáért elsődlegesen felelős élelmiszerlánc szereplőként kötelesek hatékony önellenőrzési rendszert működtetni

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?