Veszélyes méreg a búzában: fokozottan ellenőriznek

agrarszektor.hu
Fokozottan ellenőrzi az idén betakarított gabonafélék mikotoxin szennyezettségét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A gabonafélék jelentős szennyezését egyes fuzárium gombafajták is előidézhetik, ráadásul a betakarítással nem szűnik meg a fertőzés kockázata, mert a tárolás és a feldolgozás körülményei is befolyásolják a mikotoxin megjelenését.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A gabonaféléknél jelentős mikotoxin szennyezettség fokozott ellenőrzésére számíthatnak a termelők - közölte a Nébih. A hatóság szerint ugyanis a hazánkban termesztett búza - mint kenyérgabona - alapvető fontosságú élelmiszerek alapanyaga, emellett pedig a gabonafélék más élelmiszerek előállításakor is nélkülözhetetlenek.

A komoly élelmiszerlánc-biztonsági kockázatot jelentő szennyezést néhány fuzárium faj is előidézheti és a fertőzés kisebb nagyobb mértékben, de minden évben előfordul. Az idei vizsgálatok folyamatban vannak, de a minták 90 százalékos feldolgozottsága mellett megállapítható, hogy a 9,53 százalékos belső fuzárium fertőzöttség nem tér el az előző években tapasztalt értékektől.

A kalászfehéredés is okozhat problémát
Idén először Békés és Csongrád megyékből, majd más területekről is érkeztek bejelentések az őszi búza-táblákon hirtelen fellépő kalászfehéredésről. A kalászfehéredés felmérésére elrendelt szemlék eredményei ugyanakkor megnyugtatók, mivel a vizsgálat 25 000 hektáron zajlott és ezen a területen a kifehéredett kalászok aránya országosan összesen 3 százalék volt. A kalászfehéredést a magas talajvízszint, majd a szárazság- és a hőstressz és az ezekkel párhuzamosan megjelenő fuzárium fertőzés okozhatja.

A betakarítás után a tárolás és feldolgozás körülményei is befolyásolják a fuzárium fertőzést, ezért a Nébih éves monitoring tervében kiemelt figyelmet fordít a mikotoxin szennyezettség ellenőrzésére. A NÉBIH ezért felhívja az élelmiszer- és takarmány-előállítók figyelmét, hogy a termékek biztonságáért elsődlegesen felelős élelmiszerlánc szereplőként kötelesek hatékony önellenőrzési rendszert működtetni

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13