Záporok tehetnek keresztbe az aratásnál

agrarszektor.hu
Az előttünk álló öt nap során meleg, sőt egyre melegebb időre lehet számítani, ami az aratás szempontjából ideális. De nem lesz zavartalan az idő, ugyanis egyes helyeken foltokban, sávokban zivatarok alakulhatnak majd ki, melyek beleszólhatnak a mezőgazdasági munkákba. Előre láthatólag jövő szerdán érkezik egy olyan hidegfront, amely mérsékli a forróságot és sokfelé hoz zivatarokat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Vasárnap óta száraz, egyre melegebb időnk volt. Jól lehetett haladni a betakarítással, talajmunkákkal, miközben a kukorica és a napraforgó is jól fejlődhetett a múlt heti, csaknem országos csapadék után. A szerda esti zivatarok miatt a talaj sokfelé átnedvesedett felső 20-30 centiméteres rétege már ismét kezd kiszáradni, mélyebben pedig nagy területen száraz a kevés téli és tavaszi csapadék miatt - írja a met.hu.

A kukoricatermelésben használatos, 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek északon és a nyugati határszélen 600-620 foknap körül, az ország délkeleti részén pedig 700 foknap körül alakulnak. Nyíregyháza és Kaposvár hőösszegei jóval az átlag fölött, a tavalyi értékek körül, sőt már a fölött járnak a hőösszegek.

A meteorológiai portál legfrissebb vegetációs index (NDVI) térképén nyomon követhető a talaj kiszáradásával együtt a növényzet száradása, valamint az is, hogy a kukorica és napraforgó sokfelé megrekedt a fejlődésben. Jól látható még a térképen a kalászosok és a repce érése és az aratás kezdete is. Az NDVI két időlépcső között, vagyis 8 nap alatt bekövetkezett változásának térképe szerint a legnagyobb mértékben a Tiszántúl középső és déli részén, valamint a Mezőföld és a Kisalföld térségében csökkent a növényzet zöld tömegének mennyisége.

A folytatásban alapvetően napos idő várható, de minden nap elszórtan előfordulhatnak záporok, zivatarok.

Ismét előfordulhatnak majd károkozó, nagy széllel és jéggel érkező viharok. A hőmérsékleti maximumok nagyrészt 30 fok fölött várhatók. A legmelegebbnek a hétfő és a kedd ígérkezik, amikor a csúcsérték helyenként 37-38 fokot is elérhet. Szerdától várható majd a forróság mérséklődése. Meglehetősen szeles idő valószínű, vasárnap kivételével gyakran lesz elsősorban a nappali óráékban erős a légmozgás. A zivatarok környezetében viharos széllökésekre is fel kell készülni.

A levegő páratartalma a csapadékos időszakokat leszámítva nagyrészt alacsonyan alakul. Inkább csak az átmeneti záport követően, illetve éjjel lehet 80 százalék fölött, napközben azonban 40 százalék alá csökken.

Elsősorban hétfőn és kedden délutánonként várható ismét légköri szárazság, ami 30 százalék alatti páratartalmat és 30 fok fölötti hőmérsékletet jelent.

Helyenként átmenetileg 25 százalék alá is lecsökken akkor a levegő páratartalma, ez pedig a nagyon magas hőmérséklettel és erős napsütéssel párosulva a növények átmeneti hervadását is okozhatják majd. A magas napállás és az erős UV-B sugárzás miatt perzselés is előfordulhat. A nagy melegben az állatok friss vízzel való folyamatos ellátására is különösen kell majd figyelni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?