2020. augusztus 12. szerda Klára

Hírek - Piac

1,1 milliárd forintos biogáz üzem Földespusztán

Földespusztán egymilliárd forintból építette meg azt a biogáz üzemet a Mil-Power Kft., melyet szerdán már át is adtak. A beruházás uniós támogatásokból valósult meg.
 
 

1,1 milliárd forint épült meg a zöld erőmű, mely a megújuló energiaforrásokban fellelhető kihasználatlan lehetőségeket használja ki. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv KEOP 4.1 keretéből 496 millió forintos pályázati támogatást sikerült a beruházásra nyerni. Fontos kiemelni, hogy a létesítmény, bár osztrák technológiát adoptál, teljes mértékben hazai cégek minőségi munkája.

Tóth Ferenc országgyűlési képviselő az avatóünnepségen elmondta, hogy jól látszik, abból, hogy a biogáz üzem az atomerőmű mellé épült, hogy az atom illetve a megújuló energia jól megférnek egymás mellett – olvasható a teol.hu-n. Ez a beruházás több szempontból is nagyon előnyös, hiszen növeli közösség lehetőségeit, adóbevételeit és emellett munkahelyeket is teremt – mondta Lengyel Jánosné Pusztahencse polgármestere

Koncz Gyula ügyvezető hozzátette, hogy a szekszárdi Tolnatej Zrt.-vel már született is egy megállapodás, miszerint 6-7 ezer tonna, a tejtermelés melléktermékének számító tejzsíriszapot vesz át az erőmű, mivel az éttermi hulladék és mezőgazdasági hulladékok környezetbarát felhasználására is alkalmas. Nem véletlen, hogy a Milkmen Kft. szomszédságában található tehenészet cukorcirok és trágya is ide kerül, melyből az erőmű energiát állít elő, a későbbiekben pedig a vágóhídi hulladékot is átveszik.

Az erőmű több mint kétezer háztartás éves villamos-energia ellátására alkalmas, 7 gigawattórás teljesítménye mellett, 40 ezer tonna nyersanyagból. Az erőmű szerves anyag mellékterméke pedig talajjavítóként is alkalmazható.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu