2010 legnagyobb megújuló energia projektjei - Itt a lista!

agrarszektor.hu
A megújuló energiával kapcsolatos fejlesztések 2010-ben is dinamikus ütemben folytatódtak, szinte hetente jelentettek be újabb és újabb, rekordokat döntő projekteket. Mostani cikkünkben a 2010-ben megvalósult, legnagyobb zöldenergia projekteket szedtük egy csokorba.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Vízenergia

A legnagyobb, 2010-ben megvalósult vízenergia projekt egyben Dél-kelet Ázsia legnagyobb vízerőműve is. A 6 turbinából álló vietnámi Son La erőmű első turbináját december végén csatlakoztatták a nemzeti áramhálózathoz. A 2 milliárd dolláros erőmű 2012-ben éri el teljes kapacitását, amikor is 2400 MW áram termelésére lesz alkalmas.

A második legnagyobb projekt Laosban található: az 1070 MW kapacitású vízerőművet decemberben avatták fel, ötévnyi építés után.

A dobogó harmadik fogán a 855 MW kapacitású, brazíl Foz do Chapeco erőmű áll.

Offshore szélenergia

A tavaly üzembe állított legnagyobb offshore erőművek legtöbbje az Egyesült Királyság körül található. Kent partjaitól 11 km-nyire található az 1,2 milliárd dollárból megépült Thanet offshore szélpark, mely 2010 utolsó negyedévében kezdte meg működését, és látja el mintegy 300 MW elektromos árammal a szigetországot. Ez a világ legnagyobb offshore szélfarmja jelenleg.

A második Dánia partjainál fekszik, a Rødsand II szélerőművet, amely 207 MW áramot termel, az E.ON helyezte üzembe tavaly.

Szintén az E.ON nevéhez fűződik a Skócia partjainál fekvő Robin Rigg Szélerőmű, mely 180 MW kapacitású.

Szárazföldi szélenergia

A legtöbb működő szárazföldi szélerőmű az Egyesült Államok területén található. 2010 novemberében a Roscoe Szélerőmű számított a legnagyobbnak a világon, mely 781,5 MW áram termelésére alkalmas. A még építés alatt álló szélerőművek közül a legnagyobb a 800 MW-os Alta Szélerőmű Center, mely szintén az USA-ban található, míg a legnagyobb tervezett erőműnek a kínai Gansu Szélerőmű számít, a maga 10 ezer MW-os tervezett kapacitásával.

A tavaly üzembe állítottak közül a legnagyobb a Fowler Ridge erőmű az USA-ban, Indianapolistól 140 km-re található. Jelenleg két fázisa készült el, de egy harmadik is építés alatt áll, és tervek szerint 600 MW-nyi áramot termel majd.

A második legnagyobb a 404 MW-os Penascal erőmű, Texasban, amit áprilisban adtak át.

Napenergia

Idén Európa vitte a prímet a legnagyobb naperőművek átadásának számában, ugyanakkor a legnagyobb erőművet a kanadai Ontarioban adták át, melynek kapacitása 97 MW.

A következő hét legnagyobb erőmű mindegyike európai: Olaszországban, Németországban és Spanyolországban kerültek átadásra.

Geotermikus energia

Habár a már működő, legnagyobb geotermikus erőművek szinte mindegyike az USA-ban található, a tavaly átadott új erőművek három legnagyobbika más kontinensen található.

Az első helyen az új-zélandi Nga Awa Purua erőmű végzett, mely 132 MW áram termelésére alkalmas, és egyben a legnagyobb egyturbinás erőmű a világon.

A második helyen végzett erőmű az olaszországi Larderello geotermikus övezetében található, ahol már az 1930-as években is működtek geotermikus erőművek. A Nuova Radicondoli 2 és a Chiusdino 1 is 20-20 MW-nyi elektromos áramot termel, mindkettőt tavaly adták át.

A harmadik, teljesen befejezett projekt Kenyában található, ahol az Olkaria II. üzem 35 MW áramot termel, mely az első fázissal együtt 105 MW áramot ad az afrikai országnak, ezzel a kontinens legnagyobb geotermikus erőművének számít.

Etanol

2010-ben az USA és Brazília vezette a listát az átadott etanolüzemek számát tekintve: a legnagyobb üzemek közül nyolcat ugyanis ezen két ország valamelyikében helyezték üzembe. Az alábbi táblázatban található a lista.

Biomassza - erőművek

A világ legnagyobb, tavaly átadott biomassza erőműveinek listáját az alábbi táblázat tartalmazza.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?