7 jó üzleti tanács a kukorica idei értékesítésére

Agrárszektor
Legutóbb a "Mikor adjam el a kukoricát?" írásunkból kiderült, hogy egyre szabadabb pályán mozognak a gazdák, amikor az értékesítés időpontjáról kell dönteni. Most a MIKOR kérdését is megválaszoljuk.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Steve Johnson, az Iowai Állami Egyetem üzleti menedzsment specialistája ezekkel a tanácsokkal látja most el az amerikai termelőket. A magyaroknak is érdemes odafigyelniük rá!

MTVA/Bizományosi: Faludi Imre
7 jó tanács a kukorica idei értékesítésére:
1. Írd le értékesítési célszámaidat. Alapelvárás, hogy tudd, mennyit költöttél a termék előállítására, és mennyi hasznot vársz tőle. Írd ezt le papírra a betakarítás után, hogy tudd, milyen árszintnél adhatod el legkorábban a terményt. Lehet, hogy már decemberben kialakul az elvárt árszint.
2. Sokat elárul a február. Ebben a hónapban még mindig sok termelő szorul rá az értékesítésre, hogy a tavaszi munkákat elkezdhesse. Ezért a februári kínálatból már sejteni lehet, hogy mekkora az árulap, mennyivel módosulhatnak az árak a tavalyihoz képest. Ezzel kalkulálj, amikor a működéshez szükséges pénzzel tervezel.
3. Április-májusra kialakulhat a júliusban érvényes árszint. Miért várnál tovább? Sokan megvárják a júliusi időjárási anomáliákról szóló híreket, hogy még egy utolsó rallyba beszállhassanak. De a tapasztalatok azt mutatják, hogy májushoz képest ekkor már csak kicsit változik az ár.
4. Ne ülj évekig a kukoricán. 30 éve nem volt ennyi termény a raktárakban, egyes gazdák 2016-os, sőt 2015-ös készleteken ülnek. Pedig a kukorica is csak 10 hónapig őrzi a szárítás utáni minőségét, aztán lassan, de biztosan veszít belőle, miközben értelmetlenül halmozza a tárolási költséget. Szabaduljatok meg a tavalyi árutól!
5. Ne kergess hiú ábrándokat. A világkészletek és felhasználási adatok alapján nem fog érdemben változni a kukorica ára.
6. Az idei időjárás átlagosnak ígérkezik. A La Niña elcsendesülőben, csak nyár végére várnak a meteorológusok egy enyhe El Niñot. Lehetséges, hogy idén újabb termelési rekordok születnek az északi féltekén.
7. Az asszony jobban ráérez. Az árukészlet felével hadd kereskedjen az asszony. A nőket kevésbé hajtja a mohóság és az ego, amikor megindulnak az árak felfelé. Képesek higgadtabban dönteni, amikor a gazdaság működéséhez szükséges pénz előteremtéséről van szó.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?