2020. augusztus 9. vasárnap Emőd

Hírek - Piac

8 milliárdból építene bioerőművet Szombathelyen a Grenor Hungária

A norvég tulajdonban lévő Grenor Hungária Energetika Kft. nyolc milliárd forintos beruházással korszerű, környezetbarát és olcsó energiát előállító, faapríték felhasználásával működő bioerőművet építene - tudta meg az MTI hétfőn, Diószegi Gergely, a társaság ügyvezetője és Molnár Miklós, Szombathely alpolgármesterének közös sajtótájékoztatóján.
 
 

A beruházás még előkészítési szakaszában tart, a tervek szerint 2014 második félévére valósulhat meg, ha addig megkapnak minden szükséges engedélyt és a létesítmény is felépül a Claudius Ipari Park második ütemében - ismertette az ügyvezető.
A Grenor kiserőmű villamos- és hőenergiát fog termelni, a tüzelőanyagként szolgáló, termelt faaprítékból. Egy év alatt a számítások szerint 47 ezer megawattóra villamos energia termelésére lesz képes, amelyet az országos hálózatra táplálnak egy szombathelyi transzformátorállomáson keresztül.

A keletkező hőenergiát az elképzelések szerint a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. venné majd át, a számítások szerin évente 180 ezer gigajoule-t.

Diószegi Gergely hangsúlyozta: Szombathelyen a 11 ezer 500 távfűtött lakás hőenergia felhasználásának 50 százalékát lennének képesek megújuló energiából biztosítani, ez pedig jelentősen csökkentené a függőséget a gázellátástól és olcsóbb is lenne mint a jelenlegi.

Az ügyvezető a sajtótájékoztatón kérdésekre elmondta: a bioerőmű nyersanyagellátását egy ezer hektárnyi energiaerdő ültetvény biztosíthatja, de felhasználhatnak az erdészetekben keletkező hulladék faanyagot, illetve természetes alapú biomasszát is. Az energiaültetvényeket 2-3 év alatt lehet termőre fordítani, így hosszú távon mindenképp helyi termelőkre, beszállítókra számítanak, ami az erőműben létesülő 12 munkahely mellé újabb 100-150 munkahelyet jelenthetne.

Diószegi Gergely az MTI tudósítójának kérdésére kijelentette: az erőmű messzemenően teljesíti a majd legszigorúbb környezetvédelmi előírásokat, károsanyag kibocsátása pedig alatta marad az előírtaknak. A nyersanyagellátáshoz szükséges közúti szállítások pedig naponta 12 kamionnal megoldhatók, amelyek nem haladnák át a városon, hiszen az ipari park a várost övező körgyűrűről megközelíthető.

 

forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu