A Bayer elad, hogy pénzhez jusson

agrarszektor.hu
Eladja állatgyógyászati részlegét a Bayer: 7,56 milliárd dollárért az amerikai Elanco kezébe kerül. Ezzel az Elanco a világ második legnagyobb állatgyógyászati készítményt gyártó vállalatává lép elő. Az amerikai cég 5,3 milliárd dollárt pénzben fizet ki a Bayernek, a maradék összeget pedig részvények formájában adja át. Ezzel a Bayer az amerikai partner egyik legnagyobb részvényesévé válik. A Bayer a tervek szerint az Elancóban megszerzett érdekeltségeket később értékesíteni fogja. Elkezdődhet az adósságteher leépítése.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A 7,6 milliárd dolláros (2242 milliárd forintos) üzlet az Elancót a világ második legnagyobb forgalmazójává emeli a állatmedicinák területén (forgalma elérheti a 4,8 milliárd dollárt), míg a Bayer elkezdheti az adósság csökkentését, amit a Monsanto átvételekor halmozott fel. Június végén a cég még 39 milliárd eurós (12.753 milliárd forintos) fizetési kötelezettséget tartott nyilván, ami több mint a háromszorosa annak, amit adózás előtti eredményként várt.  Év végére az adósságnak legalább 35 milliárd euróra kell csökkennie a tervek szerint. A Bayer a közelmúltban több olyan tranzakciót is kezdeményezett, melyekkel az adósság 30 milliárd euró alá szorítható.

Néhány nappal ezelőtt a Bayer eladta többségi részesedését a Currentában, amivel 1,3 milliárd euróhoz jutott, ezelőtt pedig két olyan gyógyászati részleget hirdetett meg, melyek nem vényköteles termékeket készítenek. A lábápolásban jól ismert Dr. Scholl's márka értékesítése is hozott mintegy 520 millió eurót a konyhára. Májusban pedig a napvédelem egyik márkáját, a Coppertonét tudták eladni 500 millió euróért.

Mindent összevetve már 7 milliárd euró van a Bayer kezében, és további 2 milliárdhoz még hozzájuthat,

ha eladja részesedését az Elancóban. Az amerikai vállalat elsősorban a Bayer parazitaellenes készítményeiből fog profitálni, ezek évek óta a a német gyártó vezérágyúi voltak az állatgyógyászatban.

Egy jól ismert kullancs- és bolhaellenes nyakörv

A szegmensben a világelső címét (5,8 milliárd dolláros forgalma alapján) az amerikai  Zoetis mondhatja magáénak, a Sanofi állatgyógyászati szegmensét bekebelező Boehringer Ingelheim pedig a harmadik helyre csúszik le. Erős szereplő még az Eli Lilly, amelyik a közelmúltban a Novartis állatgyógyászati részlegével erősödött. A négy legnagyobb szereplő a világpiac 75 százalékát uralja az állatmedicina területén. A Bayer ebben a vesenyben egyre inkább lemaradt, ezért

a szegmens eladása stratégiai szempontból esedékes is volt az elemzők szerint, az adósságteher miatt pedig egyenesen elkerülhetetlen.

A tranzakcióval együtt 4200 Bayer-alkalmazott is átkerült az Elancóhoz, munkahelyüket a szerződés 2025-ig védi.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?