2020. június 5. péntek Fatime

Hírek - Piac

A Bayer elad, hogy pénzhez jusson

Eladja állatgyógyászati részlegét a Bayer: 7,56 milliárd dollárért az amerikai Elanco kezébe kerül. Ezzel az Elanco a világ második legnagyobb állatgyógyászati készítményt gyártó vállalatává lép elő. Az amerikai cég 5,3 milliárd dollárt pénzben fizet ki a Bayernek, a maradék összeget pedig részvények formájában adja át. Ezzel a Bayer az amerikai partner egyik legnagyobb részvényesévé válik. A Bayer a tervek szerint az Elancóban megszerzett érdekeltségeket később értékesíteni fogja. Elkezdődhet az adósságteher leépítése.
 
 

A 7,6 milliárd dolláros (2242 milliárd forintos) üzlet az Elancót a világ második legnagyobb forgalmazójává emeli a állatmedicinák területén (forgalma elérheti a 4,8 milliárd dollárt), míg a Bayer elkezdheti az adósság csökkentését, amit a Monsanto átvételekor halmozott fel. Június végén a cég még 39 milliárd eurós (12.753 milliárd forintos) fizetési kötelezettséget tartott nyilván, ami több mint a háromszorosa annak, amit adózás előtti eredményként várt.  Év végére az adósságnak legalább 35 milliárd euróra kell csökkennie a tervek szerint. A Bayer a közelmúltban több olyan tranzakciót is kezdeményezett, melyekkel az adósság 30 milliárd euró alá szorítható.

Néhány nappal ezelőtt a Bayer eladta többségi részesedését a Currentában, amivel 1,3 milliárd euróhoz jutott, ezelőtt pedig két olyan gyógyászati részleget hirdetett meg, melyek nem vényköteles termékeket készítenek. A lábápolásban jól ismert Dr. Scholl’s márka értékesítése is hozott mintegy 520 millió eurót a konyhára. Májusban pedig a napvédelem egyik márkáját, a Coppertonét tudták eladni 500 millió euróért.

Mindent összevetve már 7 milliárd euró van a Bayer kezében, és további 2 milliárdhoz még hozzájuthat,

ha eladja részesedését az Elancóban. Az amerikai vállalat elsősorban a Bayer parazitaellenes készítményeiből fog profitálni, ezek évek óta a a német gyártó vezérágyúi voltak az állatgyógyászatban.

Egy jól ismert kullancs- és bolhaellenes nyakörv

A szegmensben a világelső címét (5,8 milliárd dolláros forgalma alapján) az amerikai  Zoetis mondhatja magáénak, a Sanofi állatgyógyászati szegmensét bekebelező Boehringer Ingelheim pedig a harmadik helyre csúszik le. Erős szereplő még az Eli Lilly, amelyik a közelmúltban a Novartis állatgyógyászati részlegével erősödött. A négy legnagyobb szereplő a világpiac 75 százalékát uralja az állatmedicina területén. A Bayer ebben a vesenyben egyre inkább lemaradt, ezért

a szegmens eladása stratégiai szempontból esedékes is volt az elemzők szerint, az adósságteher miatt pedig egyenesen elkerülhetetlen.

A tranzakcióval együtt 4200 Bayer-alkalmazott is átkerült az Elancóhoz, munkahelyüket a szerződés 2025-ig védi.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu