A magyar tejtermelők semmit nem éreznek a magas bolti árakból

agrarszektor.hu
A boltokban a tej áfacsökkentése óta csak nőni tudtak az árak, miközben a magyar termelők kapják a legkevesebbet az átadott tejért a V4-k között. Kereshetünk hatékonysági vagy minőségi problémákat a háttérben - találnánk is -, de ez nem változtat a legsúlyosabb tényen: a magyar tej "agyontámogatva" ilyen olcsó. Mi lesz, ha 2022 után a támogatástól is elesik a termelő?

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet adatai szerint 2019 első huszonnyolc hetében az év eleji 13 százalékpontos áfacsökkentést áremelkedés követte a boltokban. A 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej feldolgozói értékesítési ára 4 százalékkal nőtt, a 1,5 százalékosé pedig 6 százalékkal. Mindez nem fogta vissza a keresletet, sőt: előbbiből 14 százalékkal, utóbbiból  3 százalékkal adtak el többet eddig, mint 2018-ban - írja piaci jelentésében a kutatóintézet.

A tej árának még mindig támaszt ad a kínai kereslet. Az Európai Bizottság adatai szerint Kína 38 százalékkal több sűrített tejet, 29 százalékkal több soványtejet és teljes tejport, valamint 2 százalékkal több sajtot vásárolt 2019 első öt hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva. Eközben egyre világosabban látszik, hogy változik a piaci helyzet. A németországi nyerstej alapanyagértéke alapján a tejzsír értéke 40 százalékkal csökkent, míg a tejfehérjéé  47 százalékkal nőtt 2019 júniusában az előző év azonos hónapjához képest. Ez nagyon nagy változás, ami a vaj árában is megjelent, legalábbis Németországban, ahol az ömlesztett vaj értékesítési ára 11 százalékkal csökkent a 18-29. hét között.

Az Európai Bizottság júliusi előrevetítése szerint az EU tejtermelése 0,8 százalékkal 167,9 millió tonnára nőhet 2019-ben az előző évihez képest. Az unió vajtermelése 1,6 százalékkal 2433 ezer tonnára, vajexportja 5 százalékkal 165 ezer tonnára, belpiaci felhasználása 1,4 százalékkal 2279 ezer tonnára bővülhet 2019-ben. A bővülő kínálat ismét lejjebb eresztette a magyarországi kiviteli árakat, amelyek már több mint 3 forinttal járnak a belföldi ár alatt (93,8 és 97 Ft/kg). A belföldi ár 7 százalékkal magasabb most, mint tavaly ilyenkor volt, miközben a kiviteli ár 2 százalékkal csökkent.

Ha azonban az alábbi ábrára pillantunk, láthatjuk, hogy a V4-k termelői árai mind magasabbak a hazainál, holott a magyar tejtermelés európai viszonylatban is egy extrém erősen támogatott szektornak számít. Mindez akkor válik igazán rémisztővé, ha tekintetve vesszük az uniós támogatási rendszer 2022-től várható gyökeres átalakulását, ami a termeléshez kötött támogatások elvételével fenyegeti a gazdaságokat. Ezekben az években kellene a termelőknek felkészülniük egy várhatóan keményebb közös piaci versenyre, de úgy tűnik, erre nem sok lehetőséget adnak a bevételek.

A magyar piac rugalmatlanságáról és ennek okairól legutóbb ebben a cikkünkben írtunk:

EZ IS ÉRDEKELHET

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?