2019. december 15. vasárnap Valér

Hírek - Piac

A márkázás segíthet a magyar dinnyének

Az átlagosnál kisebb méretű, viszont zamatos magyar dinnye kerülhet idén a fogyasztók asztalára. Magyarországon az idén mintegy 6 ezer hektáron terem a gyümölcs, felerészben Békés megyében. Mint a Syngenta szakmai rendezvényén, Medgyesegyházán elhangzott: a fogyasztók tudatosan keresik a minőségi magyar dinnyét, ebben segíthet nekik a márkázás
 
 

A Syngenta tavaly kezdte el forgalmazni a Rubin görögdinnyefajtát, amely matricával ellátva kerül a boltokba, a termelők pedig direkt erre a célra készített zászló mellett árusíthatják ezt a terméket – áll a Syngenta közleményében. Ez segíti a fogyasztókat, hogy egy garantáltan minőségi, zamatos dinnyét vásárolhassanak - mondta Antal Gyula, a zöldségfélék kampánymenedzsere.

Magyarországon 2014-ben 6 ezer hektáron termeltek görögdinnyét a gazdák, a termés mennyisége elérte a 220 ezer tonnát. A 2011-es mélypont után felszálló ágban lévő ágazat még mindig 4 ezer hektárral kisebb területet hasznosít dinnyetermesztés céljára, mint amit a 90-es évek elején regisztráltak.

Az idei évre nagyon nehéz előrejelzést tenni, mivel a fogyasztás erősen kötődik az időjáráshoz, különösen augusztusban – mondta Antal Gyula. A tavasz nagyon hideg, időnként télies volt. Áprilisban az éjszakai fagyok okoztak károkat a már kiültetett növényekben. A hozamra komoly hatással bíró fázisban a 10 celsius fok alatti éjszakák lassították a növények fejlődését. Ennek is köszönhetően a dinnyék átlagos súlya kisebb lesz, mint 2014-ben, és ez befolyásolhatja a hozamot is. A minőségre ugyanakkor nem lehet panasz, az utóbbi hetek meleg időjárása jót tett a növényeknek, felgyorsult a növekedés.


MTI-fotó: Rosta Tibor

A várakozások szerint a megtermelt hazai dinnye fele, körülbelül 100-120 ezer tonna exportra kerül. A magyar dinnyét két irányba exportálják: az egyik célország Németország, ahol a kisebb 3-5 kilogrammos gyümölcsöt kedvelik. A másik pedig Szlovákia, Lengyelország, Csehország, ahol 4-8 kilogrammos dinnyéket szeretik a fogyasztók. A megtermelt mennyiség másik felét belföldön értékesítik, az import ellenére a magyar vásárlók egyre tudatosabban keresik a hazai dinnyét.

A Görögországból érkező áru nagyon gyakran nem friss betakarításból kerül hozzánk, csak másodlagos piaca vagyunk a görög termelésnek – mondta Csige László, a Syngenta értékesítője. A magyarországi termés ezért sokkal biztonságosabb, megbízhatóbb.

A Syngenta Rubin görögdinnye fajtája igazodik a magyar fogyasztók ízléséhez. A többi fajtához nem hasonlító sötét héjszíne pedig jól felismerhetővé teszi a pultokon, cukortartalma magas. A bevezetés évében 30, idén már 300 hektáron termett ez a fajta.

A Syngenta ebben az évben a növényvédelemben is új termékkel állt elő. A Cidely Top gombaölő szer a colletotrichumos a fenésedés és a didimella ellen jelent hatékony megoldást.


MTI-fotó: Rosta Tibor


A két gombabetegség csapadékos időjárásnál néhány nap alatt tönkreteszi a növény leveleit, így a minőségre és a termésmennyiségre negatívan hathat, ha a fejlődés egy korábbi szakaszában, lombzáródás idején megelőzésképpen nem védekezünk. A fenésedés pedig akár az érett termést is tönkreteheti.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu