Agrárháború: az orosz-ukrán konfliktus a mezőgazdaságot is sújtja

agrarszektor.hu
Az orosz-ukrán konfliktus a két ország mezőgazdaságát is érzékenyen érinti. Nem elég, hogy a rendre kiújuló harcok hatására a gabonatermelés visszaesett Ukrajna keleti részében, a szemben álló felek konkrét mezőgazdasági termékekre vonatkozó embargóval is sújtják egymást.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Kevesebb lesz a gabonatermés

Ukrajnában 500-550 ezer tonnával lesz kisebb az idei évre eddig várt 60 millió tonna gabonatermés az ország keleti részében zajló harci cselekmények miatt - közölte az Ihor Svajka ukrán agrárpolitikai és élelmiszeripari miniszter. A tavalyi termés 63 millió tonna volt.

Kölcsönös embargót hirdettek a szemben álló felek

Oroszország hétfőtől megtiltotta a tej és a tejtermékek behozatalát Ukrajnából, amely viszont a sertésimportot állította le a szomszédos országból. Először az ukrán hatóságok jelentették be csütörtökön, hogy leállítják az orosz sertéshúsimportot, mert Brjanszk és Orenburg városokban, valamint a kurszki körzetben afrikai sertéspestis fordult elő. Emiatt az ukrán hatóságok azonnali hatállyal megtiltották az élősertés és feldolgozott termékeik importját Oroszországból.

Másnap Oroszország bejelentette, hogy megtiltja július 28-ától az ukrán tej és tejtermékek importját, mert azok ismeretlen eredetű pálmaolajat tartalmaznak, ami veszélyt jelenthet a fogyasztóra.

Az oroszok adták az első pofont

Az oroszok mérték az első csapást az ukrán mezőgazdasági termékekre, ugyanis már korábban megtiltotta az ukrán burgonya importját, valamint a sertéshúsét, szintén afrikai sertéspestisre hivatkozva. Oroszország ezen felül korlátozza a Petro Porosenko ukrán államfő tulajdonában álló Roshen édesipari cég termékeinek a behozatalát.

Oroszország idén eddig 495 millió dollár értékben importált ukrán mezőgazdasági termékeket, ebből 106,3 millió dollárért tejtermékeket.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55