2019. június 26. szerda János, Pál

Hírek - Piac

Alapanyaghiánnyal küzdenek az európai olajütők

Minden olajosmagból kevesebb áll a feldolgozóipar rendelkezésre idén, de különösen a repce sínylette meg a száraz tavaszt. Ez azért baj, mert Európa egészét tekintve ez a legnagyobb területen termesztett olajos növény, amelyre igényt tart a biodízelipar. Az öreg kontinensnek várhatóan több szójababra, szója- és pálmaolajra lesz szüksége, de takarmányozási célra is több szójalisztet és -darát kell majd importálnia - vélekednek az USDA elemzői.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A termőterületet tekintve a repce a legnagyobb olajos kultúra Európában, csaknem 6,9 millió hektáron tenyészett idén, és ezzel átlépte az elmúlt öt évben mért területnagyságot. A növekvő vetésterület ellenére idén 13 százalékkal volt kisebb a repcetermés, mint tavaly. A 19,2 millió tonnára becsült végeredmény 2008 óta a legkisebbnek számít ebből az olajosmagból.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!

A napraforgó termőterülete és hozamai is csökkentek valamelyest az egy évvel ezelőttihez képest. A legnagyobb napraforgótermesztő országok közül csak Spanyolországban nőtt a növény termőterülete, míg a franciáknál, a magyaroknál, a bolgároknál és a románoknál csökkent az elvetett terület nagysága. Összesen szűk 4,3 millió hektáron termeltük idén ezt a növényt, így ebből a terményből is 4 százalékos mínuszra számít az USDA, a végeredmény 9,5 millió tonna mag lehet. Zsugorodott a szója vetésterülete is, 950 ezer hektáron termeltünk az unió 28 tagállamában. Terméseredménye 2 százalékkal lehet kevesebb, mint tavaly volt.

Az aszály nálunk alig érezhető terméscsökkenést okozott, de uniós szinten kevés a napraforgómag

Mivel a repcéből most kevés áll az olajütők rendelkezésére, a szója viszont kifejezetten versenyképes áron szerezhető be, ezért az amerikai elemzők arra számítanak, hogy az USA-ból több szójabab érkezhet az öreg kontinensre. Az USDA szerint a repceolaj visszaszorulása a közlekedésben (biodízel) az észterezett pálma- és szójaolajnak kedvez a piacon. Az elemzők megjegyzik: mivel a takarmányipar idén szintén nehézségekkel küzd - ugyanis gabonafélékből is jóval kevesebb termett - , ezért az olajgyártás takarmányozásra alkalmas melléktermékeire is fokozódik az igény, ennek nyertesei szintén az amerikai szójadara és -liszt lesznek, de kukoricából is több érkezik majd az Egyesült Államokból.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Kelet-magyarországi Agrárfórum 2019

  Ingyenes rendezvény >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu