2021. március 3. szerda Kornélia

Hírek - Piac

Az argentin kukoricától nem kell tartani: keresztbe tett neki a saját kormányuk

Alaposan megnehezíti a különféle termények, különösen az olajos és fehérjenövények exportját az argentin kormány: további vámemeléssel akadályozza, hogy kivigyék az országból a szóját és kukoricát a kereskedők. Mivel a feldolgozott termékek is magasabb kulcsot kaptak, nem a hazai ipar fejlesztésének igénye áll a döntés hátterében. Az argentin kormány pénzügyi válságban fuldoklik, eközben egyetlen húzóágazatát is a víz alá rántja.
 
 

Alberto Fernandez kormánya január elsejével 6,7-ről 12 százalékra emelte a búza, a kukorica, a cirok, a napraforgómag és az árpa exportvámját, a szója és szójatermékek esetében pedig 27,4-ről 30 százalékra emelkedett a kulcs - írja a topagrar.com. És ezzel nincs vége,

az új kormányzat kilátásba helyezte, hogy a szójára 33 százalékos exportvámot is kivethet.

Mindez rontja az argentin áruk versenyképességét a nemzetközi piacon, a belföldön ragadó termény pedig lefelé szorítja a helyi árakat - a gazdák mindenképpen rosszul járnak.

Ez persze erősen csökkenti a vetési kedvüket, várhatóan kevesebb búza, árpa és szója termelése mellett döntenek. Argentína nagy kibocsátónak számít az agrártermékek piacán - szójából és kukoricából is 50-50 millió tonnás termelésre képes -, ezért az itteni gazdák döntéseinek hatása van a világpiaci kínálatra is. Elemzők szerint nem kizárt az áremelkedés a búza, az árpa, a kukorica, a gyapot, a földimogyoró, a szója és a napraforgó világpiacán. Mivel a vámemelést előre tudni lehetett, a kereskedők a lehető legtöbb mennyiség kiszállítására törekedtek a vészterhes határidőig. Pillanatnyilag üresek a raktárak.

Argentínában a mezőgazdaság húzóágazatnak számít, az exportált érték döntő hányadát ez az ágazat teremti elő.

Csak a szójaliszt és szójabab a teljes export 20 százalékát adja, a kukorica pedig mintegy 7 százalékos részt képvisel.

Ezért a mindenkori kormány igyekszik minél több bőrt lehúzni az ágazatról, csakhogy ez a visszájára is elsülhet: éppen az egyik legjobban teljesítő szektort kötik gúzsba, ami az ország pénzügyi nehézségeit csak tovább fokozza, és nem tesz jót a foglalkoztatási helyzetnek sem. Az argentin peso az elmúlt négy évben több mint 83 százalékot veszített az értékéből, az infláció éves szinten eléri az 50 százalékot.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu