Az argentin kukoricától nem kell tartani: keresztbe tett neki a saját kormányuk

Az argentin kukoricától nem kell tartani: keresztbe tett neki a saját kormányuk

agrarszektor.hu
Alaposan megnehezíti a különféle termények, különösen az olajos és fehérjenövények exportját az argentin kormány: további vámemeléssel akadályozza, hogy kivigyék az országból a szóját és kukoricát a kereskedők. Mivel a feldolgozott termékek is magasabb kulcsot kaptak, nem a hazai ipar fejlesztésének igénye áll a döntés hátterében. Az argentin kormány pénzügyi válságban fuldoklik, eközben egyetlen húzóágazatát is a víz alá rántja.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Alberto Fernandez kormánya január elsejével 6,7-ről 12 százalékra emelte a búza, a kukorica, a cirok, a napraforgómag és az árpa exportvámját, a szója és szójatermékek esetében pedig 27,4-ről 30 százalékra emelkedett a kulcs - írja a topagrar.com. És ezzel nincs vége,

az új kormányzat kilátásba helyezte, hogy a szójára 33 százalékos exportvámot is kivethet.

Mindez rontja az argentin áruk versenyképességét a nemzetközi piacon, a belföldön ragadó termény pedig lefelé szorítja a helyi árakat - a gazdák mindenképpen rosszul járnak.

Ez persze erősen csökkenti a vetési kedvüket, várhatóan kevesebb búza, árpa és szója termelése mellett döntenek. Argentína nagy kibocsátónak számít az agrártermékek piacán - szójából és kukoricából is 50-50 millió tonnás termelésre képes -, ezért az itteni gazdák döntéseinek hatása van a világpiaci kínálatra is. Elemzők szerint nem kizárt az áremelkedés a búza, az árpa, a kukorica, a gyapot, a földimogyoró, a szója és a napraforgó világpiacán. Mivel a vámemelést előre tudni lehetett, a kereskedők a lehető legtöbb mennyiség kiszállítására törekedtek a vészterhes határidőig. Pillanatnyilag üresek a raktárak.

Argentínában a mezőgazdaság húzóágazatnak számít, az exportált érték döntő hányadát ez az ágazat teremti elő.

Csak a szójaliszt és szójabab a teljes export 20 százalékát adja, a kukorica pedig mintegy 7 százalékos részt képvisel.

Ezért a mindenkori kormány igyekszik minél több bőrt lehúzni az ágazatról, csakhogy ez a visszájára is elsülhet: éppen az egyik legjobban teljesítő szektort kötik gúzsba, ami az ország pénzügyi nehézségeit csak tovább fokozza, és nem tesz jót a foglalkoztatási helyzetnek sem. Az argentin peso az elmúlt négy évben több mint 83 százalékot veszített az értékéből, az infláció éves szinten eléri az 50 százalékot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 24. 05:58