2021. január 28. csütörtök Károly, Karola

Hírek - Piac

Az aszályos nyár megtizedelte a kukoricát és a napraforgót

Az aszályos nyár miatt kényszerérés történt a napraforgónál és a kukoricánál. A Békés megyei tapasztalatok szerint mindkét termény hozama kisebb a szokásosnál.
 
 

Egy átlagos évhez képest 15-20 százalékkal kevesebb napraforgó és negyedével kevesebb kukorica termett Békés megyében – közölte Adamcsik László, a megyei betakarítási koordinációs bizottság tagja. Békésben kukoricát 101 ezer hektáron vetettek, jelenleg 8 ezer hektárról takarítottak be 40 ezer tonna termést. A termésátlag hektáronként 5 tonna - a tavalyi 9 tonnával szemben -, a felvásárlási árak 38-42 ezer forint körül alakulnak.

VETNE, ARATNA VAGY PERMETEZNE? - Tervezzen előre részletes agrometeorológiai előrejelzesünkkel!
Nézze meg, milyen idő lesz a napokban:
 

A 78 ezer hektáron vetett napraforgó 75 százalékát takarították már be, eddig csaknem 158 ezer tonna terményt regisztráltak. A termésátlag –állapította meg a bizottság - 2,7 tonna hektáronként, az olajtartalmak viszonylag jók, de kiugróan magas minőség nem.. A felvásárlási árak tonnánként 90-92 ezer forint körül alakulnak.

Az önköltségi árakhoz képest a várható bevétel elmarad a jelenlegi hozam és átvételi árak mellett - mondta Adamcsik László. A gazdák egy része, ha ki tud várni, inkább tárolja a terményt. Raktározási problémák ennek ellenére nincsenek a megyében.

A bizottsági ülésen elhangzott, hogy augusztusban több helyen voltak jelentősebb tűzesetek, egyebek mellett leégett egy ötezer négyzetméteres gabonatároló, két hektár gabonatarló, 700 körbála és háromezer nagybála. Az augusztusi vihar és jégeső pedig Orosháza, Bucsa és Ecsegfalva környékén nagy kárt okozott, terménytárolókat rongált meg, az azokban lévő termények eláztak.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu