2019. szeptember 23. hétfő Tekla

Hírek - Piac

Az energiafordulat hátráltatja a német gazdaságot

Kettős nyomás alá került a német feldolgozóipar: egyrészt rövid távon az általános gazdasági lassulás fékezi az aktivitást, másrészt az energiaipari fordulat fejti ki hátrányos hatását, ez azonban már hosszabb távon - állapítja meg a müncheni ifo gazdaságkutató intézet elemzése.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Az MTI-hez pénteken eljuttatott összefoglaló szerint az utóbbi tényező azért is figyelemre méltó, mivel az Egyesült Államokban minden észrevehető hátrányos következmények nélkül megy végbe egy teljesen más természetű energiaipari fordulat.

Az előttünk álló év kilátásairól alkotott vélemény azon a szilárd meggyőződésen alapul, hogy egyre nagyobb lendületre tesz szert a világgazdasági növekedés és Németország ebből egyértelműen profitálni fog. A szakértők egyöntetű véleménye szerint az ipari termelés azonban még a javuló globális kondíciók ellenére is legfeljebb stagnálni fog 2013-ban. A világgazdasági fellendülés először csak 2014-ben vezet majd a német ipari termelés növekedéséhez - áll az elemzésben.

A német feldolgozóipar hosszú távú kilátásait a versenyképessége határozza meg kutatási-fejlesztési területeken és az ipari javak előállításában. Ebből a szempontból nagy kihívást jelent a feldolgozóipar számára az energiaipari fordulat. A legnagyobb felhasználók mentességet kaptak ugyan a megújuló energia támogatási díjak megfizetése alól,és számuk kétezerre emelkedik a felhasználási limit egy gigawattórára csökkentésének köszönhetően, hozzáadott érték előállítási költségeiknek azonban még így is 14 százalékát teszi ki az energiafelhasználás költsége. Kisebb vállalatoknál ennél jóval magasabb lesz az energiaköltségek aránya. Emiatt még az egyébként viszonylag alacsony energiaigényű ágazatok is kevésbé lesznek képesek helytállni az árversenyben.

Miközben Németország egyre dráguló energiaárakkal igyekszik átállítani termelését megújítható forrásokra, az Egyesült Államokban csendben, minden feltűnés nélkül folyik az átállás a hazai energiatermelési forrásokra a külső függőség csökkentése érdekében. A növekvő belföldi olaj- és gáztermelés lenyomta az energiaárakat, ami semmilyen látható hatással nem volt a világpiaci árakra. A világpiaci fosszilis energiaár-előrejelzések emiatt feltehetően túlzottan magas szintet vetítenek előre, mivel figyelmen kívül hagyják az Egyesült Államok világpiaci függőségének csökkenését. Nemzetközi összehasonlításban tehát a német energiaipari fordulat többletköltsége kedvezőtlenebb módon alakul majd a korábban jelzettnél - állapítja meg az ifo gazdaságkutató intézet (ifo Institut – Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e. V.) elemzése.

 

(MTI)


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu