2021. június 19. szombat Gyárfás

Hírek - Piac

Az energiaültetvényeket szorgalmazni kell

A Biomassza Erőművek Egyesülete az MTI-hez eljuttatott közleményében a stagnáló európai uniós agrártámogatások kapcsán az energiaültetvények fontosságára hívja fel a figyelmet.
 
 

Továbbá arra is kitér, hogy az uniós büdzsé jelentős részét kitevő mezőgazdasági kiadások a következő hét éves - 2014-2020 közötti - költségvetési időszakban az elképzelések szerint nagyságrendileg a jelenlegivel megegyező mértékű, 371,7 milliárd euró lesz, de ezen belül kevesebb jut közvetlen támogatásokra.

A nagy biomassza erőművek érdekképviseleti szervezete szerint a magyar gazdálkodóknak kiszámítható bevételi forrást jelenthet energiaültetvények telepítése.

Magyarországon ugyan jelenleg legnagyobb mennyiségben erdei faanyagot használnak biomassza alapú energiatermelésre, de nagyon jók a lehetőségek energianövények telepítésére.

A közlemény leírja, hogy például egy hektáron megtermelt kukorica szára 4 tonnát tesz ki, aminek fűtőértéke kilogrammonként 3,1 kilowattóra (tonnánként 31 megawattóra). A repceszalma, illetve a gabonaszalma mennyisége hektáronként 3,5-3,5 tonna lehet, amiből viszont tonnánként 44 kilowattóra áramot lehet termelni. Szakértők szerint egy átlagos magyar háztartás éves áramfelhasználása mintegy 2.400 kilowattóra.

 

forrás: energiainfo.hu

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu