2022. június 28. kedd Levente, Irén

Hírek - Piac

Bajba kerülhetnek az etanolgyártók

Egyelőre aranyéletük van az USA etanolgyártóinak, akik a legfontosabb alapanyagnak számító kukoricából még a horribilis áremelkedés előtt bevásároltak, így a most rekord mennyiségben előállított etanolt busás haszonnal tudják értékesíteni. A Szövetségi Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) legalábbis ezzel magyarázta szerdán a kukorica felvásárlási ára és a tőzsdei ára közötti különbséget. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy később még bajba kerülhetnek az etanolgyártók.
 
 

Az egyik magyarázat szerint azért tudnak nagyobb hasznot húzni az amerikai etanolgyártók a mostani piaci fellendülésből, mint például brazil versenytársaik, mert cukor helyett ők kukoricából gyártják a bioüzemanyagot. A kukorica ára ugyan több mint két éves csúcsánál jár, ezzel szemben a cukor ára már a 30 éves rekordot döntögeti.
A határidős piacok azonban azt jelzik, hogy a helyzet megváltozhat, mivel cukrot jövő márciusi lejáratra 22 százalékkal olcsóbban lehet beszerezni, mint jövőhónapra. Ezzel szemben kukoricát csak fele ekkora különbözettel lehet későbbi lejáratra beszerezni a chicagói árutőzsdén, ami az amerikai etanolgyártóknak nem sok jót vetít előre.

De nem csak a hedge ügyletek utalnak arra, hogy hamarosan véget érhetnek a gyümölcsöző évek az amerikai gyártók számára, hiszen a finanszírozásukat támogatandó adókedvezmények is lejárnak idővel, csakúgy mint az importot korlátozó vámok is – elemzi a helyzetet az USDA. Az izmosan emelkedő élelmiszerárak ugyanis felvetik azt a morális kérdést is, hogy érdemes-e a mezőgazdasági termények ipari hasznosítását támogatni.

A legutóbbi hivatalos becslések szerint az USA gabonatermésének 40 százalékából idén etanol készül, szemben a tavalyi 35 százalékkal, amely 35 millió hektárnyi föld termésének felel meg. Ezt az élelmiszer lobbi már eddig is kifogásolta.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben